Според президента Георги Първанов са налице видими резултати в борбата срещу престъпността.

Такава позиция той изрази в приветствието си, което изпрати до участниците в конференцията "Проблеми на противодействието на престъпността", организирана от Съюза на юристите.

Държавният глава отчита, че нивото на българската престъпност се е стабилизирало около европейското, но това не бива да успокоява следствието, МВР и прокуратурата.

В приветствието си Първанов похвали работата на държавното обвинение, откакто то се оглавява от Борис Велчев и изрази надежда, че влизането на Лазар Груев в Върховния касационния съд ще доведе до ускоряване на правораздаването и постановяване на справедливи присъди.

Припомняме, форумът протича с участието на главния прокурор Борис Велчев, министъра на правосъдието Миглена Тачева и министъра на вътрешните работи Румен Петков

Вътрешния министър подкрепи позицията на главния  прокурор за нова наказателна политика, която да раздели тежките от леките престъпления.

Според Румен Петков, когато борбата с престъпността е доказан приоритет и има формирана ясна политика как да се води тя успешно, правозащитните органи ще имат и правото да искат повече пари от държавния бюджет.