"Фокусирането върху оставката на Ангел Антонов ще ни отклони от важния разговор на това уродливо явление наречено НСО. Това е една беззаконна служба, това е основният порок на НСО". Това заяви бившият ни посланик в НАТО и бивш служебен министър на отбраната Бойко Ноев пред bTV.

Припомняме, директорът на Националната служба за охрана Ангел Антонов подаде оставка във вторник вечерта. В сряда тя бе обсъдена и приета на заседание на Министерския съвет. На същото заседание стана ясно, че Антонов заминава като генерален консул в Санкт Петербург.

Шефът на НСО подаде оставка
Обновена

Шефът на НСО подаде оставка

Миналата седмица от президентската администрация отрекоха

Ноев призова президента Румен Радев да направи ревизия на НСО.

"Президентът по някаква причина отхвърля отговорността си върху НСО. Каква е причината, можем само да гадаем. Той казва, че не носи отговорност за НСО. Парламентът казва, че също не носи отговорност, правителството - също. И получаваме една служба, която разполага с огромен властови ресурс. Тази безконтролност е много опасна", категоричен е Ноев.

Прокуратурата погна НСО

Прокуратурата погна НСО

Твърди се, че е заради разхищение на средства

Според дипломата ненаситният апетит на политическата класа "за привилегии и да бъде обгрижвана" води до злоупотреби в НСО.

"Надявам се най-после президентът да встъпи в своите пълномощия и да възложи една ревизия, но тя не трябва да бъде колко лева има от единия в другия джоб, а да възстанови как е възлагана охраната на едно или друго лице", категоричен е Ноев.

Според Ноев друг порок на службата е безконтролното харчене на пари. "Бюджетът на НСО е 40 млн. лв. и са 1200 души. Отрядът за борба с тероризма има 10 пъти по-малко бюджет. Това съотношение е крайно неправилно", смята Ноев.

Валентин Радев разпореди проверка на антитерористите

Валентин Радев разпореди проверка на антитерористите

Баретите от СОБТ се оплакват, че командирът им толерира приближените си

Той призова да има и морален преглед в НСО. Там работят много големи професионалисти, които извършват дейности на портиери, шофьори, сервитьори и камериерки, каза Ноев.

"Когато системата е порочна, когото и да поставите за началник, той пак ще стане жертва на тези пороци. Това е неизбежно", категоричен е Ноев.