Административният съд в Русе обяви избора за кмет на Община Ветово за недействителен с решение от днес, съобщи Дарик, позовавайки се на съда.

Производството бе образувано след оспорване от кандидата за кмет Мехмед Мехмед (ДПС) на Решение на ОИК - Ветово, с което той загуби изборите на втория тур за кмет на Община Ветово.

Съдът отмени намалението на кметската заплата във Ветово

Съдът отмени намалението на кметската заплата във Ветово

Кметовете на Ветово, Сеново и село Писанец бяха с намалени надници

Тогава Георги Георгиев (Местна коалиция „Бъдеще за всички“) спечели вота. В делото първоначално съдът отхвърли жалбата като неоснователна и недоказана. Решението на Административен съд – Русе бе оспорено пред ВАС, който върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

Съдебният състав огледа изборните книжа в спорните 10 секционни избирателни комисии. В рамките на два дни в присъствието на страните бяха отделени 142 действителни и недействителни бюлетини.

След проверката, съдът установи разлика в броя на гласовете, записани в протокола на ОИК - Ветово, на който се основава оспореното решение. При направените преизчисления съдът отчете, че резултатът на двамата кандидати е изравнен.

Действителните гласове за М. Мехмед се променят от 3219 на 3227 гласа, а действителните гласове за Г. Георгиев се променят от 3233 на 3227 гласа.

Това е основание за отмяна на оспореното решение и обявяване на избора за недействителен. Решението може да бъде оспорено с касационна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

След влизане в сила на съдебния акт съдът ще уведоми Централната избирателна комисия за изпълнение на правомощията й. При равен брой гласове няма избран кмет. Президентът на републиката по предложение на Централната избирателна комисия насрочва нов избор за кмет.