"Атака" настоява президентът Румен Радев да поиска от служебното правителство да покаже всички концесионни договори за последните 27 години на преход. Това заяви по време на кръгла маса за Закона за концесиите Илиан Тодоров от "Атака".

"Г-н Радев като президент нищо не би му попречило да поиска от служебното правителство. Да стане публично достояние как е ограбвана България през последните 27 години", каза атакистът.

Той благодари на президента за наложеното вето върху Закона за концесиите.

Освен това представителите на патриотичните формации настояха за разваляне на концесията на Софийска вода. Тодоров настоя, че водата е стратегически ресурс през 21-век и е благо, а не просто ресурс. Процесът на воден недостиг ще се задълбочава в годините напред, изтъкна той.

По думите му водните ресурси се изкупуват от богати магнати и собственици на банки. Като според доклад през 2015 г. 75% от ВиК дружествата са собственост на три глобални компании, една от които VEOLIA water, концесионерът и на Софийска вода. Той изтъкна, че за година печалбата на компанията е в размер на 24 млрд. евро от продажбата на вода по света.

Така концесионерът настоявал социална поносимата цена на кубик вода да достигне 8,20 лв. в София и то още през 2014 г. Атакистът припомни, че в миналото Народно събрание се гласува едно решение, с което българското правителство възложи на Световната банка оценка на ВиК дружества. За това ще платим 3 млн. лв.

"Целта е да бъде приватизирана цялата ВиК система на България, която е ценна, важна и ще носи поредните печалби на чужди колонизатори", коментира той. Тодоров даде примери от капиталистически страни, запазили държавното управление на водите, сред които са Австралия, Израел, Канада, Холандия, Португалия, Гърция, Ирландия. "Водата не е стока. Тя е благо. Стратегически ресурс, който трябва да пазим за поколенията след нас. Не трябва да ги оставяме на чужди колонизатори.

Подобни концесионни договори трябва да бъдат прекратени", настоя Илиан Тодоров.

Магдалена Ташева, заяви, че исканото 18% поскъпване на кубик вода ще принуди едно четири членно семейство да плаща по 160 лв. на месец за вода. Според представения бизнес план на концесионера се предвижда до 2021 г. увеличението на кубик вода да достигне 32%. Тя предупреди, че има реална опасност да бъде дефинирана нова категория бедни в България, освен хранително бедни, енергийно сега щяло да има и водно бедни - "жива заплаха за здравето на столичани".

"Ако се приеме, че кубик вода трябва да достигне степента на социална поносимост, ние ще наблюдаваме водно бедни хора, които боледуват и разнасят болести, ако продължи този грабеж и съобразяване с претенциите на чуждия концесионер. Водата не е стока. Тези хора не са произвели водата - водата е благо, което трябва да е безплатно за всички хора", настоя Ташева.

В кръглата маса участваха Николай Александров, Павел Шопов, Султанка Петрова и др.