Водещата амбиция на Столична община е увеличаване на прозрачността в работата на администрацията и при провеждането на обществените поръчки.

Това открои кметът Васил Терзиев пред държавния глава Румен Радев по време на среща.

В хода на разговора бяха обсъдени перспективите за финансова децентрализация и реално овластяване на българските общини, така че местните власти да могат да осъществяват своите политики в интерес на гражданите. Сред акцентите на срещата също бяха възможностите за подобряване на градската среда, борбата със замърсяването на въздуха, насърчаването на туризма и дигитализацията на редица услуги, което да улесни комуникацията на гражданите с общинските власти.

Президентът открои предимството на град София пред редица европейски столици да бъде разположен в непосредствена близост до планина и призова за общи усилия от институциите, неправителствените организации, спортната общност и бизнеса за намирането на ясно решение за развитието на природен парк "Витоша" и улесняване на достъпа до него за отдих и спорт. Това би подобрило и възможностите на страната ни успешно да кандидатства за провеждането на международни състезания по зимни спортове, убеден е Радев.

Обсъдено бе и развитието на обществената инициатива за изграждане на нова музикална зала в София, която да отговори на очакванията на културната общност в столицата и в България.

Румен Радев иска втори лифт за Банско

Румен Радев иска втори лифт за Банско

Това заяви президентът при среща с кмета на зимния курорт