Президент Румен Радев приветства усилията на българските дипломати по приоритетите на външната политика на страната в областта на запазването на мира и сигурността ѝ в контекста на войната в Украйна. Той казва това в поздравителна реч по случай 19 юли, деня на българската дипломатическа служба, съобщават от прессекретариата му.

Президентът поздрави ръководството и служителите на Министерството на външните работи, Дипломатическия институт и Държавния културен институт към министъра на външните работи, дипломатическите мисии зад граница, както и всички настоящи и бивши български дипломати.

"Дипломацията е преди всичко кауза, основана на чувството на дълг пред Родината и на висок морал в изпълнението на професионалните задължения", изтъкна той.

Радев освен това подчерта значението на защитата на стратегическите интереси на страната, на гражданите ѝ и българските общности в чужбина, както и поддържането на добросъседски отношения, основани на сътрудничество. По думите му България е добър член на ЕС и НАТО, ООН и други международни организации.

Той обясни, че целта на дипломатическата служба на България винаги е била да отстоява българската независимост и да защитава националната сигурност и справедливия международен ред.

Румен Радев похвали дипломатите проявили принципност и отстояли националните ценности на България с риск за своята кариера и лично благополучие.

В контекста на тазгодишното отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война президентът припомни заслугата на консулите за това.

Радев зове правителството да не се крие зад Украйна, а да решава проблемите на българите

Радев зове правителството да не се крие зад Украйна, а да решава проблемите на българите

Управляващата коалиция все повече отстъпвала от редица важни европейски ценности