Президентът Румен Радев проведе работна среща с председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев, заместник-директора на служба "Военна информация" полк. Антоан Гечев и главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Поводът бяха актуалните предизвикателства пред сигурността на страната. Бяха обсъдени предприетите действия за справяне с тях.

Припомняме, вчера стана ясно, че е бил извършен пробив в системата на НАП, а до няколко медии е бил изпратен анонимен мейл с текст: "Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно".

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Младен Маринов призна, че е засегната националната сигурност

Подозира, че хакерската атака е от Русия заради сделката за Ф-16

Заради хакерската атака се проведе извънредна среща на службите при премиера Бойко Борисов, на която финансовият министър Владислав Горанов заяви, че изтеклата информация не представлява класифицирани данни.

От своя страна вътрешният министър Младен Маринов призна, че атаката е удар по националната сигурност на страната.

От НАП пък съобщиха, че са засекли хакерската атака още през юни.

Днес стана ясно, че за кибератаката над НАП е задържан 20-годишен мъж. Оказа се, че той е пробил и сайта на МОН преди 2 години. На младежа беше повдигнато обвинение от прокуратурата.