Депутатите от бюджетната комисия започнаха разглеждането на президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане.

Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане
Обновена

Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Данъкът върху старите коли не означава "замърсителят плаща", мотивира се Радев

Един от компонентите, по които Румен Радев атакува разпоредбите, е новата еко такса за старите коли. Голяма част от колите в нашата страна са стари, каза Емилия Друмева, представител на президента. До момента за тези коли е имало данъчни облекчения, а въвеждането на екологичният компонент представлява утежнение.

Второто утежнение идва от това, че падат досегашните облекчения. Кой не иска да има нова и екологична кола, запита Друмева. Хората със стари коли няма да имат стимул за нов автомобил. Ще си платят утежнения данък и пак ще замърсяват въздуха. По-възрастните ще слязат от колите, но пък така им се нарушава човешкото право да си ползват колата.

Екологичният ефект, който е цел, няма да бъде постигнат, категорична бе Друмева. Това, което ще се постигне, е огорчение и неудовлетворение сред гражданите, по думите на Емилия Друмева.

Държавният глава атакува и текстовете за системата "замърсителят плаща", както и текстовете за АМ "Митници".

БСП и ДПС подкрепиха ветото на президента. Йордан Цонев призова да няма данъчни трусове. Левицата се усъмни в екоефекта от данъка.

Може да се окаже, че старите автомобили са по-екологични, защото всички са на газ, каза депутатът от столетницата Георги Търновалийски. Начинът, по който се прави данъчната политика, е порочен и трябва да се промени, отсече той.

ГЕРБ очаквано бяха против критиките на Румен Радев. Считаме, че промяната, която касае данъка върху автомобилите е в правилната посока, защити промените шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Месечното увеличение на данъка ще бъде под цената на една кутия цигари.

Без изненади ветото на президента не бе прието от депутатите на бюджетната комисия.