Ние искаме дейността на автоинструкторите и центровете за подготовка на кандидат-водачите да бъде изсветлена. Ние искаме подготвени водачи, които неколаборират с администрация, която е склонна да си затваря очите на база на аналоговите хипотези и възможности за контрол и за недостатъчната добра подготвеност на водачите.

Така министърът на транспорта Росен Желязков отговори на въпрос за готвения протест на автоинструкторите заради промените в Наредби 37 и 41.

Той е запознат с предстоящия протест и напомни, че работата по оптимизиране на процесите на практическа и теоретическа подготовка е започнал миналата година.

Това, което от една година правим, е непрекъснато да консултираме с бранша всички мерки и действия за по-добрата подготовка на кандидат-водачите и намаляване корупционния натиск, обясни Желязков.

Еднакви правила за всички автошколи - цел на новата наредба

Еднакви правила за всички автошколи - цел на новата наредба

Колите и инструкторите ще могат да бъдат местени в различни центрове

Той изтъкна, че подготовката трябва да бъде направена проследима по електронен път, но да не бъде за сметка на обучаемите и да не бъде за сметка на шофьорските центрове. Всички електронни системи ще бъдат изградени и поддържани от "Автомобилна администрация", увери транспортният министър.

Според него тези дейности щели да намалят субективните възможности за надписване, подценяване и манипулации в часовете за подготовка на кандидат-шофьорите, а всички останали теми, които се повдигат са вторични. "Ние не сме взели решения, а сме лансирани предложения за решения, които трябва да се обсъдят с бизнеса. Разбира се, че ще има недоволни, особено когато става въпрос за изсветляване на дейността", изтъкна Желязков.

Коментират се всички детайли за намаляване възможности за манипулации, за злоупотреби, за намаляване на корупционните възможности, но трябва пълна електронизация на процесите. Според Желязков намеренията за протест са като желание за спиране на процеса на обсъждане по темата.

Той определи като вторична идеята обучението на кандидат-шофьорите да преминат към МОН.

Автошколите криели обороти и не се знаело каква е цената на курса

Автошколите криели обороти и не се знаело каква е цената на курса

Това заяви ръководителят на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски