Новата наредба за обучение на кандидат-шофьори е написана след многократни обсъждания с бранша и други институции, които имат отношение по темата с пътната безопасност.

Това заяви пред bTV ръководителят на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски. Заради предвидени промени автошколите отново обявиха протестна готовност.

Според вносителите, с новите правила се цели подобряване на подготовката на младите шофьори и по този начин да се намалят тежките катастрофи по пътищата. Автоинструкторите пък, обвиняват държавата, че защитава лобистки интереси.

Еднакви правила за всички автошколи - цел на новата наредба

Еднакви правила за всички автошколи - цел на новата наредба

Колите и инструкторите ще могат да бъдат местени в различни центрове

Рановски отвърна, че не е чул кои точно текстове от наредбата ги притесняват. По думите му е време за промяна, защото е наложително да се подобри подготовката на кандидат-шофьорите.

"С проекта се въвеждат правила, еднакви за всички в бранша. Тези правила искаме да ги уеднаквим - часове, регистри дневници - да бъде електронно. Всичко в момента се води на хартия. От контролните органи се очаква при несъответствие да намерят грешката в огромните купища с хартия, което е невъзможно", каза Рановски.

Той обясни, че дневниците служат за теоретичното обучение, а за практическото - всеки курсант има собствен картон. Той беше категоричен, че ако документите са електронни ще спрат злоупотребите с продължителността на часовете.

Въвеждат е-дневници и в автошколите

Въвеждат е-дневници и в автошколите

Центровете получат достъп и до информационната система на "Автомобилна администрация"

Рановски заяви, че в момента един инструктор едновременно обучава няколко души. "Обученията на водачи се провеждат от юридически или физически лица, регистрирани по търговския закон. В тези учебни центрове има касови апарати - дали са търговски обект, това е една регистрация в общината. Крият се обороти, не се знае каква е цената на курса в момента", допълни Рановски.