Депутатите приеха да гласуваме на избори до 21.00 часа. Това стана при продължаващото трето поредно заседание с гласуване на второ четене на промените в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

От гласували 149 народни представители, 101 бяха „за”, „против” бяха 34, а „въздържали се” - 14.

Чавдар Георгиев от БСП заяви, че се обърква избирателният кодекс и вместо да бъде направен по-ефективен, се приемат правила, които водят към извода - на вас ви харесва да има централен контрол, да извършвате изборите в потайни доби, за да може да има изборна манипулация.

Управляващите партии се спазариха за промените в Изборния кодекс

Управляващите партии се спазариха за промените в Изборния кодекс

След два часа разговори между Борисов и лидерите на партиите

Реформаторът Петър Славов заяви по време на дебатите, че да се удължава изкуствено времето за провеждане на изборния ден. Това щяло да затрудни работата на комисиите, най-малкото защото представителите на комисиите ще са изморени.

В отрицателен вот Филип Попов от левицата обясни, че е гласувал „против” целия параграф 26, тъй като с текстовете се дава възможност на партиите с достатъчно финанси да имат голямо преимущество пред всички останали посредством единен номер и представянето му от националните медии.
„Това е прелюдия за ограничаване на възможността за коалиции”, заяви Филип Попов.

Текстът предвижда Централната избирателна комисия (ЦИК) чрез жребий да определя номерата и за партии, и за местни коалиции, а досега това се правело по места от отделните ОИК посредством жребий.

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви по време на дискусията, че това ще даде възможност да се рекламират едни и същи номера, което ще облагодетелства големите партии.
Герберът Цвета Караянчева репликира, че националният номер е по-добрият вариант, тъй като когато се правели национални кампании не било удачно да се изговарят различни номера.

Делчев отговори, че това с „националния номер урежда ГЕРБ и ДПС”, които почти навсякъде се състезават самостоятелно и които няма как да се рекламират като местни коалиции с различни номера.

На това Цвета Караянчева в лично обяснение след поименно споменаване от Делчев посъветва реформаторите: „Работете и вие на терен, направете структури във всички 264 общини и ще видите колко е по-лесно да се работи.”