След два часа разговори в парламента между премиера Бойко Борисов и лидерите на партиите в управлението, властта е спасена, а компромиси за Изборния кодекс са намерени.

Цветан Цветанов обяви пред журналисти, че има съгласие за това да се създават местни коалиции, като ще се изброяват кои партии участват в коалицията и няма да се посочват името на коалицията и името на населеното място, за което тя се бори.

Не може националистическа формация да определя дневния ред на държавата, смята Нейнски

Не може националистическа формация да определя дневния ред на държавата, смята Нейнски

Нейнски смята, че трябва да е национална кауза

Ще се правят социологически проучвания по време на предизборната кампания, съгласни са всички в управлението. Самата кампания ще е 30 дни, но някои партии по свое желание може да агитират за по-малко време.

Припомняме, че имаше идея предизборната кампания да е 21 дни.

За задължителния вот Цветан Цветанов каза: „Това е текст, който е приет”. Щяло да се търси обаче допълнително съгласие по темата за задължителното гласуване. Дерегистрация ще става след неучастие в два национални еднакви избора.

По спорния текст за референдумите в преходните и заключителните разпоредби на изборното законодателство ще се даде правомощие на държавния глава да определя кога ще се провежда всенародното допитване. Референдумът ще може да се проведе в една дата с национални избори.

анкета

Съгласни ли сте да ви задължат да гласувате?

Да 44.9%

Не 49.4%

Безразлично ми е 5.7%

За машинното гласуване от думите на Цветан Цветанов стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил на икономическия министър Божидар Лукарски да провери какви са възможностите машинно гласуване да се проведе в до 500 секции, както и да проучи опции за машинно преброяване.

Цветан Цветанов благодари на всички участвали в разговорите за постигнатите, по думите му, разумни отстъпки.

От АБВ също изразиха задоволство от срещата.

Реформаторите също се похвалиха с постигнатия консенсус. Найден Зеленорски подчерта, че по тема, важна за реформаторите, а именно електронният вот, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Румяна Бъчварова били изключително полезни.

Приеха изборният ден да продължава до 21 часа

Приеха изборният ден да продължава до 21 часа

Според БСП така изборите ще се правят в потайни доби, за да може да има манипулации

Търсим по-балансирано решение къде да гласуват нашите сънародници в чужбина, изтъкна Зеленогорски. Решение по този спорен момент също щяло да се намери в преходните и заключителни разпоредби на изборните норми. Идеята е да могат да се разкриват до 50 секции в конкретна държава, като това ще става по преценка на Министерския съвет.

Когато се търси единно решение, то може да се намери, подчерта и патриотът Валери Симеонов.

Красимир Каракачанов пък отново защити идеята на патриотите да се гласува в чужбина само в дипломатическите и консулските ни мисии. Това предложение било, за да се защити националната ни сигурност. „Това е основният ни мотив”, заяви Каракачанов.

Патриотите ще мислят по варианта, предложен от реформаторите, за възможността да се разкриват до 50 секции в конкретна държава.

Мисля, че ще намерим нужния компромис, уверен е лидерът на ВМРО.