Отлична оценка получи 25-ия български военномедицински екип в Мали, съобщиха от Военномедицинска академия.

В африканската страна те предадоха "щафетата" на свои колеги, които в следващите 4 месеца ще подсигуряват мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в малийската столица Бамако.

За пръв път ми се случва целият екип изяви желание мисията да бъде удължена, заяви доц. д-р Димо Димов, д.м., заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване.

"Това за мен е огромен атестат за това, че вие сте успели да се сплотите като екип и между вас не е имало проблеми от никакво естество. Отзивите, които получихме за изпълнението на вашите задължения като български военнослужещи зад граница, са отлични", каза д-р Димов.

Ситуацията е изключително динамична и заради пандемията от COVID-19, призна той.

По думите му българският контингент е вдигнал високо летвата по отношение на признанието на българските контингенти.

В отговор ръководителят на българския екип лейтенант д-р Петко Гинев заяви: "Екипът ни е като семейство и това не се преподава в университета или в училище. Всеки го носи в себе си. Относно служебните ни задължения беше предизвикателство и приключение", заяви той.

"Най-голямата награда за нас беше това, че цялата база излезе, за да ни изпрати. Вълнението беше изключително голямо", разказа и старшина Мая Димитрова, за която това е трета мисия.

Припомняме, 26-ият контингент от военни медици бе изпратен на 5 март 2021 г.

23-ият военномедицински контингент отпътува за африканската страна на 18 февруари 2020 г.

22-ият военномедицински контингент замина за Мали на 25 октомври 2019 г.

20-ият военномедицински екип замина за Мали на 11 март 2019 г.

На 19 ноември 2018 г. 19-ият четиричленен екип от български военни медици замина за Мали.

На 14 април 2018 г. бе награден екипа на 16-ия наш контингент от военни медици в Мали.

За първи път екип на ВМА се включва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава през 2013 г.

Със своите 1 240 000 km² Мали е една от най-големите държави в Африка и е на 24-то място в света по площ. Страната няма излаз на море. Общата дължина на границите е 7 243 km. Столица на Мали е град Бамако.

Мали се счита за наследница на Малийската империя, но до 1960 г. е била позната като Френски Судан. Според организацията Freedom House страната е сред най-демократичните в Африка и се предоставя голяма свобода на медиите.