"България подкрепя членството на Република Македония в НАТО и ЕС. След подписване на Договора с Република Македония спорни въпроси няма."
Това заяви военният министър Красимир Каракачанов на брифинг след разговорите с заместник министър-председателя и министър на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, която е на посещение у нас.

Каракачанов подчерта, че страната ни представя кандидатурата на Република Македония за членка на ЕС като страна от Западните Балкани, защото тя е в най- напреднала фаза отколкото други приятелски страни на Балканите.

"За нас проблем с името на Република Македония не съществува", категоричен е Каракачанов. По думите му България има достатъчно възможности, за да помогне в разрешаването на този въпрос.

Борисов и Шекеринска съгласни за регулярни срещи

Борисов и Шекеринска съгласни за регулярни срещи

България е за открит диалог и подкрепа за членството на Македония в НАТО и ЕС

Днес между България и Македония се подписаха два протокола за намерение.
Единият протокол е за сътрудничество за извършване на действия, осигуряващи лабораторни изследвания за гориво, смазочни материали и специални течности.
Другият е протокол за намерение между МО на България и МО на Република Македония за развитие на сътрудничество между ВВС на двете страни. Каракачанов подчерта, че след подписване на Договора с Република Македония техните министерства са най-активни.

Целта на подписаните с Република Македония документи е да се задълбочи сътрудничество в областта на социалната политика и на военното обучение в нашата военна академия, като по този начин партньорите ни от НАТО ще видят, че Република Македония прави реални стъпки да постъпи в съюза.

Радмила Шекеринска заяви, че посещението ѝ е само една от активностите в развитието на двустранните ни отношения.
"За нас Договорът с България не е само едно парче хартия, а е изпълнен с ангажименти и е платформа за успешно сътрудничество", допълни тя.
По думите ѝ с подписаните днес договори се подобряват двустранните връзки и сътрудничество между двете страни и армии.

Заместник министър-председателят и министър на отбраната на Македония Радмила Шекеринска отчете, че сътрудничеството с България ги приближава до стандартите на НАТО. 

Шекеринска беше посрещната официално от министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред паметника на Незнайния воин тази сутрин.