Днес продължават преговорите между синдикатите и управляващите от ГЕРБ, след като снощи не беше постигнато съгласие по възрастта за пенсиониране.

Снощи от ГЕРБ предложиха компромисно предложение,
според което за първа и втора категория труд пенсионната възраст не се променя, а за трета категория се увеличава с една година.

Синдикатите обаче не приеха компромисния вариант.

Последва ново предложение от управляващите, според което възрастта за трета категория труд ще се повишава плавно, с по 4 месеца в рамките на три години - до 2014 г. То остана без категоричен отговор от страна на социалните партньори.

На срещата управляващите бяха представлявани от парламентарната група на ГЕРБ и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Въпреки настояването на синдикатите разговорите да преминат с участието на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков, двамата не дойдоха на срещата.

Припомняме, участниците във вчерашния национален протест, организиран от синдикатите, изразиха категорично несъгласие с увеличаването на пенсионната възраст.

По-рано днес ПГ на ГЕРБ изтегли текстовете за увеличаване на пенсионната възраст от парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Мисля, че малко некоректно се анотират  резултатите от снощните преговори.
Ние искаме да има диалог, важно е да имаме синдикатите обратно на масата на преговорите, коментира Менда Стоянова - депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

След снощните разговори ние направихме едно предложение, което за мен е един правилен компромис и от двете страни, заяви тя, цитирана от БиТиВи.

Относно компромисния вариант за плавно увеличение на пенсионната възраст, Стоянова коментира:
То не е различно от това, което предлагаме. Не виждам промяна в позицията ни в среден и дългосрочен план. Това, че предлагаме реформата да се случи по-плавно, това, че връщаме синдикатите на масата на преговорите, мисля, е един разумен ход.

Ние сме категорични и ще видите това, когато то се гласува на бюджетна комисия. Отстъпление от позицията ни няма, категорична бе тя.