"България винаги е подкрепяла Грузия в европейския й път и ще продължим да го правим. Ние ще направим каквото можем, но вие трябва да направите това, което зависи от вас и да продължите с реформите".

Това заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пред грузинския държавен министър по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Виктор Долидзе по време на срещата им в София.

Захариева обясни, че приоритет на настоящето Трио, председателстващо Съвета на ЕС, е европейската перспектива на страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Това е основен външнополитически приоритет и за българското правителство, не само за предстоящото ни ротационно председателство", каза вицепремиерът.

Единственият начин страните от региона на Западните Балкани и държавите от Източното партньорство да се развиват стабилно и демократично, е да вървят напред е европейското им бъдеще. За гражданите на страните-кандидатки е важно даването на политическо послание, че усилията за реформи, които правителствата им полагат са оценени.
Особено важно е това за младите хора, за да видят една ясна перспектива и да разберат смисъла на трудните реформи, подчерта още вицепремиерът Захариева. "Мисля, че в ЕС има разбиране за това", допълни тя.

Понякога тези реформи не са много популярни, но са ключови за постигането на целите, които сте си поставили, каза Захариева.

Българският вицепремиер поздрави министър Долидзе за усилията, които правителството на Грузия полага в областта на конституционната, съдебната и административната реформа. От своя страна министър Долидзе оцени високо подкрепата от страна на България и благодари за положителната оценка за усилията на страната му за реформи.

В рамките на срещата си българският вицепремиер и грузинският държавен министър обсъдиха двустранните отношения, енергийната и инфраструктурна свързаност, сигурността в региона на Черно море.

От българска страна бе потвърдена и подкрепата за бъдещо членство на Грузия в НАТО.