"Нинова е ляв популист - това е опит на лявото чрез популистки послания да се върне на власт и да получи шанс да участват в управлението". Това заяви социологът проф. Румяна Коларова на кръгла маса на тема "Българските дясно-центристки партии преди предстоящите избори".

По този начин проф. Коларова не се съгласи с твърденията на социолога Андрей Райчев, който в сутрешния блок на БНТ заяви, че Нинова била ляв консерватор. Според нея българското дясно и ляво преминават през една много силна вълна на популизъм.

Припомняме, в събота, 12 септември, имаше вътрешнопартийни избори за лидер на БСП. Според резултатите досегашният лидер на левицата - Корнелия Нинова, е спечелила доверието на съпартийците си.

По думите на Коларова "Демократична България" все повече се дефинира като център лява формация. Как ще се ориентира коалиционната стратегия на формацията "Демократична България", запита социологът и допълни, че левият блок в България се формира от БСП и ДПС.

Румен Христов силно обезпокоен от площадната коалиция

Румен Христов силно обезпокоен от площадната коалиция

СДС води преговори с ГЕРБ за коалиция на идейна основа

"Независимо от опитите на ДПС да бъде балансьор, да подкрепя различни инициативи, ДПС устойчиво е позиционирано в ляво", категорична бе тя и даде пример с вотовете на недоверие, при което ДПС никога не са гласували за десните.

Проф. Коларова смята, че още в самото си начало партията на Слави Трифонов е позиционирана така, че да бъде подкрепяща партия. Тя коментира, че големите проблеми от популизма личат в идеологическото възмущение, но се виждат и при функционирането на партийната система и формирането на правителства. Популистките партии са лош коалиционен партньор, предупреди социологът.

Ефектът от появата на популистки партии не винаги може да бъде негативен за десните партии. Популизмът като цяло генерира невъзможност и нетърпимост към формирането на коалиция и коалиционно споразумение, каза още проф. Коларова.

Кутев иска Нинова да отговори как ще промени живота на хората

Кутев иска Нинова да отговори как ще промени живота на хората

Според него ГЕРБ е приключен политически проект