Бизнесменът Иво Прокопиев е подал жалба в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради действията на Комисията за отнемане на имуществото (бившата КОНПИ), съобщи той в сутрешния блок на bTV и уточни, че делото е преминало етапа за допустимост и ще се гледа.

Повдигнатото през миналата седмица от прокуратурата обвинение срещу него за пране на пари във връзка с приватизацията на "Каолин" не е включено в иска му, защото е ново.

Прокуратурата обвинява Прокопиев и двама други в пране на пари

Прокуратурата обвинява Прокопиев и двама други в пране на пари

Пуснати са с подписка

Според него обвинението срещу него за пране на пари около "Каолин" е нелепо и никога няма да го внесат в съд.

По думите му, е много важно мътната вода в приватизацията да се отдели от чистата. Според Прокопиев "Каолин" е обратното на това, което се случва в "Полимери", за източването на което прокуратурата повдигна обвинение на семейство Николай и Евгения Баневи.

Престъпленията на Баневи – пример за бандитската приватизация, обяви прокуратурата
Обновена

Престъпленията на Баневи – пример за бандитската приватизация, обяви прокуратурата

"Полимери" е "обезкостен", пари от сделки са отивали в офшорки на Баневи

"Каолин" е работещо предприятие, собственост в момента на световноизвестна фирма и от едно фалирало навремето предприятие сега е в основата на цял керамичен клъстер с много преки и косвени ефекти върху икономиката", заяви той.

Прокопиев смята, че огласяването на обвинението от страна на прокуратурата е направено нарочно сега, като конкретна причина е последният брой на издавания от него вестник "Капитал" с материали за т.нар. "дупка на Георги Гергов" във Варна и др.

"Съвпадението с акциите срещу Баневи са нарочно търсен ефект - да съберат двата сюжета заедно. Това, което излиза над чертата обаче, е тоталната, груба и незаконна атака срещу всички независими медии в България", подчерта бизнесменът.

По думите му, преследвания освен срещу него има и срещу издателите на в. "Сега" и "Клуб Z".