Столичните общинари промениха проекта на Наредбата за реда и начина на провеждане на обществените обсъждания в областта и пространственото развитие и устройството на територията на Столична община. Вносител на измененията е общинският съветник на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев, съобщиха от Политическа група 5.

Славчев внесе новите предложения в постоянната комисия на СОС по местно самоуправление и нормативна уредба. След като предложенията в Глава II на проекта бяха одобрени, Наредбата влезе като точка 3 в Дневния ред на СОС. Сесията е на 12 октомври т. г.

Новите предложения са на "Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение" (BAMOR). Експертно становище даде и социологът Живко Георгиев.

Социолозите са категорични, че допитването трябва да се възлага на лица със съответната професионална компетентност. То трябва да се извършва съгласно утвърдените научни стандарти за представителност, релевантност и достоверност на събраната информация.

Също така въпросниците за допитванията да се разработват съвместно със служители от СО и се одобряват от Възложителя, в случая главен архитект или друго упълномощено компетентно лице.

Резултатите, заедно с използваната методология за всички допитвания, се публикуват на интернет страницата на Направление "Архитектура и градоустройство", на интернет страницата на Столична община и на интернет страницата на съответния район до 3 дни от приемането на резултатите от възложителя, смятат експерти в проучванията.

Мотивът на представителите на Асоциацията за маркетингови изследвания и проучвания на общественото мнение е публичността и обратната информация към заинтересованата общност може само да укрепи доверието в действията на общинската администрация и да

позволи информирано участие.

Промените в наредбата за обществените обсъждания, ще бъдат докладвани от главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.