През 2021 г. трябва да бъдат променени критериите за определяне на данъчните оценки на имотите. Това обяви председателят на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ и кмет на Велико Търново Даниел Панов по време на форума, който се провежда в София и на който присъстват кметовете от новия мандат.

Данъчната оценка е основата за формирането на такса смет и данък сгради, които се определят чрез промили от нея.

Панов не се ангажира с прогноза за ръст на данъчните оценки, но посочи, че критериите за определянето им са много остарели. Ще се актуализира и районирането, което обаче, по думите на Панов, не означава, че ще влияе за по-високи местни данъци.

Манолова: Вдигането на данъците е лява политика

Манолова: Вдигането на данъците е лява политика

Това било демонстративно показано от кмет, претендиращ, че е десен

Промяната на критериите на данъчните оценки се обсъжда от работна група с представители на общините и Министерство на финансите.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира пред кметовете, че е направил отстъпка и няма да вдига рязко таксата за депониране на отпадъци към общините. Таксата трябваше да е 95 лева от 2020 г. за общините, които не са намалили отпадъците си.

Очаква се вдигане на местните данъци, прогнозира Петър Ганев

Очаква се вдигане на местните данъци, прогнозира Петър Ганев

По думите му причината за това е, че данъците винаги се вдигат след избори, а вече има и няколко такива заявки

Екоминистерството обаче е взело решение след срещи след втори тур на изборите, че таксата ще се вдига поетапно в рамките на 3 години.

Таксите бяха 57 лв., трябваше да станат 95 лв. - сега се предвижда с плавни равни стъпки да се постигне това, което трябваше да се постигне през 2020 г., а именно 12 лв. увеличение за 2020 г. - 69 лв. и два пъти по 13 лв. през следващите две години. Така през 2022 ще се постигне резултатът.

Фандъкова няма да оттегли предложението за по-високи данъци от 2020 г.

Фандъкова няма да оттегли предложението за по-високи данъци от 2020 г.

Столичният градоначалник вярва, че решението ще доведе до по-чиста среда в София