От Министерството на труда и социалната политика предлагат промени в Закона за насърчаване на заетостта за облекчаване на достъпа до пазара на труда за украинските граждани. Това каза от трибуната на парламента в отговор на въпрос социалният министър Георги Гьоков.

По думите на министъра - работниците може да са сериозен ресурс за работодателите. Относно включване на други лица от трети страни в пазара на труда - Гьоков каза, че ще се предложат промени в три закона - за трудовата мобилност, насърчаване на заетостта, социалното подпомагане

Mобилни екипи регистрират украинци за закрила по хотелите край морето

Mобилни екипи регистрират украинци за закрила по хотелите край морето

От хотела са на направили организация, така че да не се образуват опашк

След промените на законодателството от 2021 г. българският пазар на труда е от най-облекчените пазари на труда в ЕС - достъпът до него е по-лесен, отколкото в други европейски страни, поясни Гьоков.

"Не мисля, че трябва да се облекчава пазарът на труда, а да се съкратят административните процедури и да облекчаваме работодатели при искане на внос за работници, без значение дали е сезонна или друга работа", добави той.

От социалното министерство възнамеряват още да се опитат да включат в пазара на труда и неактивните лица в България - по негова преценка те са около 150 000, от тях 40 000 в Бюрата по труда с ниска квалификация. 

50 000 украинци останали в България

50 000 украинци останали в България

Oколо 30% от тях са заявили желание да се трудоустра