Протест срещу въведения от Министерство на здравеопазването зелен сертификат блокира центъра на София. Той се организира от вчера в социалната мрежа Фейсбук. Протестът започна в 12 ч. пред ведомството на служебния министър Стойчо Кацаров и буквално превзе намиращите се там лекари и медицински специалисти, които също имаха организиран протест, но заради заплати.

Първите новодошли взеха микрофона на протестиращите медици, реч държа и самият лидер на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, чието основно искане беше срещу принудителните мерки на МЗ искане на "Оставка" и "Мутри вън".

Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за преболедувал COVID-19 - едногодишен

Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за преболедувал COVID-19 - едногодишен

Предстои да бъде издадена такава заповед на МЗ

С него скандираше и тълпата. Около 12.30 ч пред МЗ вече се събраха около 300 граждани. На въпроси на news.bg по своя воля ли са дошли, или някой ги е организирал - жена от Пловдив каза, че е срещу ваксините и не иска да бъде ваксинирана, не каза кой я е организирал, но уточни, че все пак е пристигнала на протеста с група.

На протеста имаше и представители на агитки, които не можаха да дадат точен отговор защо са тук и кой ги е поканил или повикал.

Други носеха знамена с надпис "Възраждане - Враца", както и на партия "Атака".

На протеста имаше и група агресивни жени, които искаха промяната да започне от измитане на журналистите, които лъжат, а след това и от министрите на президента Румен Радев.

Кацаров отрича за натиск от Радев за новите мерки

Кацаров отрича за натиск от Радев за новите мерки

Аз нося отговорност и взимам решенията

Други жени със знаме, на което пишеше "Оставка-убийци" обясниха, че са срещу ваксините и зеления сертификат, който считат за дискриминация. Около 12.30 събралата се тълпа се опита да пробие кордона от полицаи, които бяха завардили вратата на МЗ. Неуспешно. На протеста има свирки, барабани и викове: "Оставка". От тонколона върви реч за опасността от ваксините.

Около 12.50 ч. протестът тръгна от МЗ и спря пред Министерски съвет, където тече заседание на кабинета, а вътре е министърът на здравеопазването. От сградата излязоха десетки полицаи и блокираха входа.

РЗИ-София търси доброволци заради новите мерки

РЗИ-София търси доброволци заради новите мерки

Доброволците подписват договор за доброволен труд

Към 13 часа на излизане от сградата на Министерския съвет бе атакуван просветният министър Николай Денков. Още на входа той веднага бе нападнат от протестиращата тълпа. Полицията тръгна едновременно с тълпата и огради министъра. Денков бе преследван в подлеза и плют от протестиращите, опитваха да го удрят и със знамена.

Той обаче бе изведен от подлеза и поет от кордона от полицаи, който се намира пред Президентството.

Протестиращите се преместиха и пред президентството, като постепенно тълпата намаляваше. В крайна сметка около 30-тина души се отправиха към омбудсмана.

Публикуваха заповедта за новите COVID мерки

Публикуваха заповедта за новите COVID мерки

Мерките ще са в сила "дотогава, докато дадат добър резултат"

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов призова за протест и утре, 21 октомври, в 17 часа

Припомняме, от партия БСП се обявиха против зеления сертификат и "за" оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Опозиционни партии са категорично против последните решения, взети от здравните власти за ограничаване на епидемията и най-вече срещу въвеждането на зелен сертификат.

От ГЕРБ поискаха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради - въвеждането на зелените сертификати на обществени места от утре.