Протестът срещу Наредба H-18 се политизира. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му първоначално организаторите са заявили, че исканията са икономически, а след това на протеста се чувало "Оставка".

Ние търсим решение на проблема, или търсим смяна на правителството, попита Караниколов.

Според него проблем в сектора има и той е ясен, затова трябва да има диалог.

Хотелиери и ресторантьори блокираха бул. "Цар Освободител" и "Орлов мост"
Обновена

Хотелиери и ресторантьори блокираха бул. "Цар Освободител" и "Орлов мост"

Искат оставката на правителството заради Наредба № Н-18

"Преди година имаше проблем и с горивата, ето преди две седмици законът мина. Когато има обсъждане, компромиси, диалог с всички заинтересовани, се намира най-правилното решение, дали е най-доброто не казвам, но е компромисно, и законът вече е в сила. Същото трябва да се направи и сега, но трябва да се разграничат политическите искания от реалните искания на хората в обществото", коментира министърът.

Относно вота на недоверие днес той заяви, че това, че правителството остава в управление, но това не означава, че трябва да се затвори страницата. "Има много теми и по вода, и по околна среда и аз мисля, че трябва да продължаваме да говорим", допълни министър Караниколов.

По отношение на водната криза в Перник той заяви, че арестите по никакъв начин няма да докарат вода в града. Той беше категоричен, че не намира своя вина или отговорност по този казус, тъй като министерството на икономиката има ангажимент да ремонтира определен брой язовири, които общините не могат да стопанисват, но това определено не са този вид язовири за питейно-битови нужди.

Горанов не вижда причина наредба Н-18 да се отлага отново

Горанов не вижда причина наредба Н-18 да се отлага отново

Финансовият министър недоумява какво искат хотелиерите и ресторантьорите

Според министъра бедата в Перник не е следствие на едно действие или бездействие. "Това са неща, които там са се случвали и е вървял един процес и е катализирал години наред, но важното е, че ние в момента виждаме един голям проблем - защото досега гледахме да държим язовирите максимум на 60 процента обем, защото ставаха наводнения. Масово при тази психоза ние взимахме решения да се свалят язовирите, в момента виждаме, че това не е решение и трябва да осъществяваме един много сериозен мониторинг - не какво става вътре в градовете във ВиК, а още откъдето тръгва водният ресурс", допълни Караниколов.

Според него е много важно да се създаде система за мониториг и управление на водата като ресурс, да се инвестира в изследвания, в науката. Той беше категоричен, че специалисти има, но друг е въпросът дали са ги използвали.