Над 200 души се събраха на протест пред посолството на Руската федерация в София след като руският президент Владимир Путин обяви война на Украйна рано тази сутрин.

На протеста пред руската мисия в София са и изявени интелектуалци като богословът Калин Янакиев, политологът Евгений Дайнов, адвокат Николай Хаджигенов, журналисти и изявени личности.

В началото на протеста прозвучаха химните на България, на ЕС и на Украйна. Хората носят плакати с колажи на ликовете на Хитлер и Путин. Има и издигнати с надпис: "РФ = руски фашизъм". Има и плакати с лика на Путин, над които пише "Убиец".

Забелязват се знамената на Украйна, на България, на Евросъюза. Хората скандират различни неща, сред които се чува и: "Вън терористите".

По информация на БНР по-рано през деня Няколко десетки украинци и руснаци протестираха пред генералното консулство на Русия във Варна. Демонстрантите издигнаха плакати с надписи "Войната е позор! Путин - вън от Украйна". Те изпяха химна на Украйна и развяха украински знамена.

"Дойдох тук, защото се срамувам, че съм гражданин на Руската федерация. Аз подкрепям Украйна и нейната независимост, желая на братския народ да издържи в тази война", заяви руснакът Михаил Василев.

Украинецът Александър Савченко коментира: "Осъждам военните действия на Русия спрямо Украйна. Поводът е Путин, само Путин, няма други поводи".

Тази нощ - 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

По-рано днес Украйна съобщи за най-малко седем загинали и деветима ранени при руски обстрел. В Одеска област има 18 убити.

От своя страна Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските военни са свалили пет самолета и руски хеликоптер.

Впоследствие руското министерство на отбраната отрече тази информация и информира, че украинската противовъздушна отбрана е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е изведена от строя, а украинските граничари не оказват никаква съпротива.

Ръководителят на украинската армия заяви, че е получил заповед от президента Володимир Зеленски военните да нанесат "максимални загуби на агресора".

По-късно украинските военни съобщиха, че са си върнали контрола над Луганска област и Мариупол.