Провалът на Консултативния съвет по национална сигурност е свързан с лоша организация. Това заяви политологът Румяна Коларова, която бе секретар на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев по връзки с гражданското общество пред БНР.

Румен Радев свиква още един КСНС на борба с корупцията

Румен Радев свиква още един КСНС на борба с корупцията

Съветът днес се е провалил заради загуба на кворум

Според нея може да има много симптоми. 
"Първото, за което съм напълно убедена, е, че това говори за една слаба организация от страна на президентството - дотолкова, доколкото познавам начина, по който се организират консултативните съвети, призна Коларова. Най-важното нещо при една организация на Консултативен съвет, от техническа гледна точка, е да се уточни графикът на участниците и да се направи преценка колко от тях ще могат да дойдат, да се намери удобен ден, в който е гарантирано максимално присъствие", каза Коларова.

Удар срещу престижа на институциите е провалът на КСНС, категорична Йотова

Удар срещу престижа на институциите е провалът на КСНС, категорична Йотова

Вицепрезидентът се надява заседанието да продължи другата седмица

Тя изрази учудване, че е възможно да липсва съгласуваност. Според нея, не е трябвало да се свиква сега заседание на КСНС.

Наивно е да се мисли, че резултатът от Консултативния съвет, особено когато е декларация, се изготвя там. Предварително се подготвя текст, който се съгласува, по който се сондират мнения. Това не е говорилня и когато държавният глава решава да свика Консултативния съвет, той трябва да е наясно какъв резултат иска да постигне, заяви бившият президентски съветник.

Главчев иска разсекретяване на стенограмата от КСНС, ако се говори за бойкот

Главчев иска разсекретяване на стенограмата от КСНС, ако се говори за бойкот

Предстои да се дискутира оставката на Антон Тодоров

Коларова акцентира, че втори момент, на който й обърнали внимание нейни колеги конституционалисти. Не е естествено президентът да свиква КСНС тогава, когато законодателният процес е напреднал, но все още не е минал някакъв вид парламентарен дебат. Ако мен ме питате, обсъждането и намирането на компромис е проблем на Народното събрание, заяви тя.

Бойкот няма, уверява Цецка Цачева след провала на КСНС

Бойкот няма, уверява Цецка Цачева след провала на КСНС

Борисов поел ангажимент да присъстват всички следващата седмица

Според Коларова президентът е обявил много рано свикването на съвета. Аз не съм сигурна, че в края на август са били наясно с графиците си всичките тези министри, които отсъстват или други от членовете на КСНС по закон, просто защото невинаги това е ясно. Ние, когато сме консултирали датата, до две седмици преди това се уточнява, каза Румяна Коларова.