През проверка за това дали имат досие към Държавна сигурност ще минават всички номинирани за постовете председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Това решиха народните представители, които приеха процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател, заместник-председател и членове на КЗК.

Освен стандартните срокови уточнения, по предложение на депутата от Реформаторския блок Петър Славов мнозинството в пленарна зала се съгласи новият шеф и новите членове на регулатора да кажат дали са били сътрудници на ДС. Така всеки номиниран за постовете ще бъде проверяван за досие към ДС. Желанието на "реформатора" отключи още предложения за това кой може да бъде част от новия КЗК.

"Тези хора не трябва да бъдат зависими. Заради това те трябва да не са членове на масонски ложи, не трябва да са били и съдии, прокурори от преди 1989 година", настоя независимият депутат Велизар Енчев.

"Тези хора не трябва да имат зависимости. Не трябва да имат гузна съвест. Един от белезите за гузна съвет е принадлежността към ДС", се включи в обсъждането и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Социалистите пък поискаха да се разбира дали новите хора за КЗК са членове на граждански организации, които се финансират от чужди държави.

"Нека да не затъваме в празен популизъм и да не си чешем езиците по процедурните правила", призова депутарът от Реформаторския блок Радан Кънев и депутатите пристъпиха към гласуване на правилата за предлагане на новия шеф и членове на регулатора.