Във връзка с имотните скандали в ГЕРБ, с постове се разделиха Цецка Цачева и Цветанов Цветанов, а психологът Росен Йорданов коментира пред БТВ своя анализ на жестовете и гласовете на Борисов и Цветанов от им изказванията им през седмицата, чрез система "Четири цвята" за интонационната характеристика.

Той обясни, че "жълтия" глас се използва, когато се запознаваме и показваме, че сме приятелски настроени. "Зеленият" глас е за скъсяване на дистанция с аудитория, това е гласът, с който успокояваме децата си, с който се извиняваме и използваме, когато се чувстваме виновни. Гласът на авторитета е в синия спектър. "Червеният глас" обикновено е за да предадем страст и спонтанност.

Борисов призна за тежък удар на всички нива в ГЕРБ
Обновена

Борисов призна за тежък удар на всички нива в ГЕРБ

Според него всички замесени в скандала са напуснали държавните постов

Има и два цвята, които не са желателни - сивият, който е монотонният глас, и черният, който е гласът на гнева.

Премиерът Бойко Борисов обикновено се позиционира в зеления спектър, а Цветан Цветанов е в жълто-синия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е в синьо, минаваща към черно, защото често вкарва известна агресия и гняв в гласа си.

Сергей Станишев често от синьо минава в сиво, има една монотонност в гласа му, която понякога може би му пречи.

След завръщането си в България, Цветанов даде обяснения по скандала. По думите на психолога от Цветанов, освен че се очаква да бъде уверен, се очаква да бъде и по-топъл и по-искрен.

Цветанов: Депутат не е мръсна дума

Цветанов: Депутат не е мръсна дума

Пламен Нунев ще води вътрешната комисия в парламента

ветанов започва обичайно с приятелски тон, бързо преминава в синия спектър, рядко се задържа в зеления спектър, тоест рядко звучи като човек, който внушава доверие, за разлика от премиера Борисов например. Често има митингарски, червен финал. Жълтият цвят почти липсва в интонационната променлива на гласа на Цветанов. В представянето му липсва и зеленият спектър, тоест неговият глас, когато става дума как е преживял и как е вземал решения, не предизвиква емпатия и съчувствие", обясни психологът.

При обявяването на новия шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова Борисов не звучи авторитетно, а уморено и угрижено, допълва той.

"По принцип гласът му е в ниския регистър, говори почти винаги със "зелен" глас и това авторитетно, а уморено, угрижено, тоест отново е в зеления спектър. Тази липса на промяна показва напрежение и усилие да постигнеш вътрешен баланс, емоционален самоконтрол", коментира Йорданов.

Дариткова: Никога няма да бъда Цветанов в парламентарната група на ГЕРБ

Дариткова: Никога няма да бъда Цветанов в парламентарната група на ГЕРБ

Иска да въведе модел на понижаване на агресията

По отношение на жестовете при коментари, Борисов обикновено държи ръцете си в типично заключване, но когато премиерът пита за нотариалните актове на съседите на Цветанов, жестът му се променя.

"В момента, в който се появи аргумент, жестът на ръцете му премина в купол. Това е акт на самочувствие и повишена увереност, тоест аз имам аргумент, не съм сигурен точен ли е или не, но със сигурност той би разкрил друга картина", добави психологът.

Според него, темата за доверието към Цветанов постепенно отново кара премиера "да се заключи", като жестът се връща към заключена поза и той отново преминава в защитна позиция.

За едните квадратни метри...

За едните квадратни метри...

Борисов ще потушава огън, а той това го може по образование и диплома. И на практика го е доказал