"Републиканци за България" предлагат публичният сектор да купува български храни.

Те посочват, че продължава практиката обществените поръчки в публичния сектор у нас, свързани с доставка на храни, да се обезпечават с вносни продукти. От партията изтъкват, че с последните поправки в Закона за храните няма как да се увеличат българските стоки в търговските вериги, тъй като с промените държавата само преразпределя пазара между българските производители, давайки предимство на едни производители, за сметка на други.

Чавдар Маринов, експерт за сектор "Земеделие" в "Републиканци за България", посочва, че при приемането на Постановление №70 на Министерския съвет правителството е било подведено за конкретното съдържание на текста, свързано с 90% монопол за млечните продукти.

Задължават магазините да зареждат само български продукти?

Задължават магазините да зареждат само български продукти?

Танева призовава за национално отговорно мислене

"Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма. На потребителите щяха да се предлагат продукти със сухо или вносно мляко, гарантирани с Постановление на МС", обясни той. По негови думи състоянието на родното производство се дължи на липсваща у нас суровина - България е водеща по внос на сухо мляко в ЕС.

От "Републиканци за България" се позовават на данни за 2019 г., които показват, че за четири месеца страната ни е внесла 2736 тона сухо мляко - повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия. България е и нетен вносител на плодове, зеленчуци и картофи. Балансът в търговията с тези продукти е отрицателен и сочи средно 74% внос.

Според партията трябва да се направи промяна в Закона за храните и публичният сектор да бъде задължен за доставка на определен процент храни, обозначени със стандарти за качество, браншови стандарти, местни или локални стандарти, за произход и други.

Преразпределя се пазар и създават корупция, скочиха 8 търговци с вериги магазини

Преразпределя се пазар и създават корупция, скочиха 8 търговци с вериги магазини

Те негодуват срещу задължението да отделят място за производители по региони

Те посочват, че по този начин не се налага императивно българското производство, а продукцията се обвързва с определени "етикети", които гарантират добавена стойност и защита на потребителя.

За целта обаче първо трябва да се изработят такива стандарти, а процентът на такъв вид храни трябва да бъде внедрен след анализ по количества и направления.

Според "Републиканци за България" след проучване на потребителите към такива стандарти и след придобитите ползи алгоритъмът сам ще се пренесе в търговската мрежа, защото потребителят ще го търси. От партията изтъкват, че търговските вериги са проветствали подобна идея, тя обаче така и не е била реализирана.