Осем вериги магазини у нас излязоха с обща позиция по повод решението на Министерския съвет търговските вериги задължително да предлагат хранителни продукти от местни производители в обектите си.

От Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, Аванти и Фантастико заявяват, че са изненадани от предложенията на земеделския министър в момент, в който са успели да убедят потребителите, че няма проблем с доставките на основни стоки и потреблението е започнало да се нормализира.

Те са категорични, че приетото постановление е неработещо и подчертават, че така и не се е провела среща с тях, за да предложат мерки за подкрепа на българските производители.

Българските продукти нямало да повишат цените в хипермаркетите

Българските продукти нямало да повишат цените в хипермаркетите

Твърденията на магазините били манипулативни

"Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители, които очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени - министър Десислава Танева да им обясни от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове", посочва се в позицията.

От осемте търговски вериги подчертават, че с приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги, а само се преразпределя пазарът между българските производители, давайки предимство на едни производители за сметка на други.

Търговците негодуват, че проектът се отнася само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш. Според тях това изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение.

Те са категорични, че не носят отговорност за дългогодишните проблеми в селското стопанство и подчертават, че добрите практики в Европа за защита на местните производители включват само доброволни мерки, а не регулации.

Задължиха търговските вериги да отделят място за производители по региони

Задължиха търговските вериги да отделят място за производители по региони

Място за продажба, която да е обозначена

Ние вярваме, че свободният пазар, конкуренцията и сътрудничеството защитават най-добре интересите на потребителите и икономиката на България, заявяват от осемте вериги.

Споед тях постановлението противоречи на българското и европейското законодателство и създава предпоставка за корупция заради неясни понятия, като "достатъчно място" и "по подходящ начин", които могат да се тълкуват без ясна нормативна база.