Екоминистърът Нено Димов заяви на дискусия "За по-чист морски туризъм" във Варна, че водата по Българското Черноморие този сезон е значително по чиста сравнено с предишния и акцентира, че инвестициите в тази посока ще продължат и през лято 2018 г.

На форума организиран от kmeta.bg, КРИБ, министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Варна Иван Портних, министър Димов обяви категорично, че мерките ще продължат да действат и за следващия сезон.

Повечето морски курорти вече имат пречиствателни станции

Повечето морски курорти вече имат пречиствателни станции

С изключение на Ахтопол и Синеморец

Димов обясни, че над 90% от региона на Варна вече е покрит от пречиствателни станции и предстои след края на летния сезон да започне модернизацията на станцията в Златни пясъци.

Реконструкцията ще се осъществи основно със средства по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Стойността на проекта "Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация "Златни пясъци" е малко над 37 милиона лева, от които 8,4 милиона лева е съфинансиране от страна на Община Варна.

Оказва се, че пречиствателната станция на "Златни пясъци" е строена преди близо 30 години с идеята да обслужва приблизително 12 000 души. След предстоящата модернизация станцията ще може да обслужва над 72 хиляди през летните месеци и 18 000 през зимния период. Технологията, която ще се използва, ще осигури необходимото пречистване на отпадъчните води, включително отстраняване на общ азот и общ фосфор.

Министър на околната среда и водите подчерта, че след този сезон ще започне реконструкция и модернизация на пречиствателната станция Китен-Приморско, а инветицията ще е в размер на 22,27 млн. лв. Безвъзмездното финансиране по проекта е близо 17 млн. лв. по ОПОС.

МОСВ работи за по-чиста морска вода

МОСВ работи за по-чиста морска вода

Хигиената на плажовете е сред основните приоритети на министерството

Реновацията ще увеличи капацитета на пречиствателната станция.

Към момента се работи по изграждането на пречиствателна станция в Айтос, заяви Нено Димов. Близо 19 млн. лв. е размерът на инвестицията за проекта, а от тях безвъзмездното финансиране по оперативната програма е 14 млн. лв.

Министър Димов изтъкна, че само липсата на пречиствателна станция за района на Синеморец и Ахтопол остава проблем за Българското Черноморие.