Работниците, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун, трябва да подадат заявление към работодателя си, за да се възползват от помощта от 24 лв. дневно. Работодателите трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Това поясни пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

Тази помощ е предвидена за около 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 28 октомври, защото имаше въведени различни ограничения на местно ниво. Стараем се помощта да достигне до всички, обясни министърът на труда и социалната политика.

Работниците в неплатен отпуск ще получават по 24 лв. на ден

Работниците в неплатен отпуск ще получават по 24 лв. на ден

За помощта ще може да се кандидатства още от понеделник

Тя добави, че тази помощ е предвидена за около 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник (30 ноември).

Сачева съобщи, че 356 хиляди души са засегнати от издадената вчера заповед за частично затваряне на държавата. Именно това е причината социалното министерство да има готовност да разшири средствата, предвидени за подкрепа, обясни министърът. Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни. Ако работниците имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството.

"Тези 24 лв. дневно представляват схема - 80/0, защото те са 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал", каза Сачева.

Лъчезар Борисов: Правителството обмисля с какъв процент да обезщети бизнеса

Лъчезар Борисов: Правителството обмисля с какъв процент да обезщети бизнеса

Осигурен е бюджет за обезщетенията от 24 лв./дневно на работниците в неплатен отпуск

За мярката за гледане на деца до 14-годишна тя поясни, че е за хора, които работят и са в неплатен отпуск. Тя може да бъде ползвана и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето си. Тогава те ще имат право да получат 610 лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда.

Възможността за краткосрочна заетост се отнася до самонаетите лица. Обезщетението там е в размер на 290 лв.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов вчера е разговарял с работодателите. Обсъдени са две опции - да се изплащат фиксирани разходи или между 15-20% от оборота. Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че ако го разделим пропорционално на месеци, ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант", каза Сачева.

По думите й до месец октомври нивата на безработица у нас са били добри. Те са спадали в продължение на пет поредни месеца до под 7%.

"Сега известен ръст ще има, но зависи как ще протече и зимният сезон. Стремим се да не надвишим тези 7% тази година. Рано е да се каже дали това е възможно, защото всичко се променя в динамичен порядък", каза Сачева.

Социалният министър обясни, че "Различни опции може да бъдат договаряни, но банките казват, че ново разсрочване на заеми и кредити ще е проблемно. Данъци и осигуровки следва да се разсрочват за втората половина на 2021 година - иначе ще се натрупат дългове. Движение на пари трябва да има, защото после ще питаме откъде да платим пенсии и детски надбавки", поясни Сачева.