Изборният резултат ясно посочва, че мястото на ПП-ДБ е в опозиция. Спадът в подкрепата с над 50% в сравнение с предишните избори показва, че не сме подходящи участници във властта. Това заяви пред БиТиВи евродепутатът Радан Кънев.

Според него ПП-ДБ има нужда от време, за да се промени политически и отново да спечели подкрепата на избирателите.

Той открои няколко грешки, които коалицията е допуснала през последните години. По думите му ПП-ДБ са станали жертва на това, че са намерили формула за управление с ГЕРБ-СДС, когато са били в по-слаба позиция.

Друга грешка в неговите очи е поемането на отговорност за министри в последния редовен кабинет, които в крайна сметка не са се оказали на ПП-ДБ. Кънев подчерта, че ПП-ДБ не са удържали на обещанието си да се осъществи ротацията между Николай Денков и Мария Габриел, като подчерта, че тук вина носи и ГЕРБ-СДС.

Той определи хвърлената оставка на Христо Иванов като достойна постъпка. По думите му бившият председател на Да, България е осъзнал необходимостта от промяна.

Евродепутатът заяви, че обединяването на ПП и ДБ е било правилната стъпка. Според него това е била крачка към консолидирането на демократичната общност у нас. Кънев обаче изрази опасение, че при нови избори на есен тази коалиция ще е на ръба на оцеляването.

ПП-ДБ непреклонни – остават опозиция, независимо какъв кабинет предложи Борисов

ПП-ДБ непреклонни – остават опозиция, независимо какъв кабинет предложи Борисов

Коалицията няма да се откаже от заложените реформи