Ключово право на европейските граждани е да работят във всяка държава членка, но и правото на малкия бизнес да работи трансгранично и да предоставя услугите си в ЕС трябва да бъде осъзнато като нещо положително, а не да бъде дъвка за ловки политически популисти, които да ги представят в негативен план.

Това заяви евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев на онлайн брифинг, посветен на резолюцията на ЕП относно трудовата мобилност в ЕС и спазването на правата на мобилните работници.

Той поел доклада за трудовата мобилност в ЕС и спазването на правата на мобилните работници преди кризата с коронавируса, защото в него виждал възможността да тръгне към постигане на една от основните цели - Европейският парламент да излезе от състоянието на блокаж и хронично противопоставяне, когато става дума за трудова мобилност, условно между Изтока и Запада.

Българите в чужбина пращат все по-малко пари у нас

Българите в чужбина пращат все по-малко пари у нас

Най-зависимата от парите на емигрантите

Когато започнал работи по доклада, Радан Кънев стигнал до извода, че за да се преодолеят тези противопоставяния, трябва да се фокусират върху човека, работниците и малката фирма. Дебатът станал токсичен поради факта, че се отклонил от своята цел и гледал интереса на големите бизнес и в източните, и в западните държави, посочи Кънев.

По думите му трудовата мобилност изобщо не е гарантирана извън въпроса, че се употребява политически. Лошите условия на живот по време на пандемията превърнали мобилните работници зад граница в първостепенна жертва на пандемията, особено в рамките на първата COVID вълна в Западна Европа. В трудовите общежития нивата на заболеваемост и смъртност били особено високи, изтъкна Радан Кънев.

Неговата оценка е, че се постигнал един доклад, който не превръща трудовата мобилност в политически скандал, а е обединяващ, постигнал широк политически консенсус. Големият въпрос е дали ЕК ще успеят да приложат препоръките в доклада, за да може трудовата мобилност да бъде лесна, проста и справедлива.

МВнР призова сезонните работници да не пътуват

МВнР призова сезонните работници да не пътуват

Те са предпочитани в чужбина...

На въпрос на News.bg спазват ли се правата на българските мобилни работници от чуждите работодатели зад граница, Кънев обясни, че България като процес от трудовата си сила е един от важните износители в ЕС, но не сме на първите места. Не можем да се сравняваме с Румъния и Полша, посочи той. Държавите, които имат преки граници с много богати държави, са държавите, които имат най-много мобилни работници като функциите на изпращаща държава, подчерта Радан Кънев.

Условията, при които работят хората в качеството на мобилни работници, има две страни на въпроса - тези, които работят при чужди работодатели, и тези, които са командировани. Има немалко данни за нарушения на условията на работа, на трудовите права и на условията, но все пак в голямата си част не можем да кажем че работят в условия, които нарушават правата им, категоричен бе Кънев.

"Не можем да приемем като правило, че мобилните трудови работници са с нарушени права", каза още Радан Кънев.