Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региона у нас не могат да бъдат изтеглени от Брюксел при никакви условия, след като на два пъти беше отлагано тяхното депозиране в ЕС. Това заяви евродепутатът Радан Кънев, цитиран от БНР.

Той подчерта, че два пъти сме пропуснали срока да изпратим териториалните планове заради политическата криза. По думите му обаче предстоят преговори за евентуалното предоговаряне на плановете.

Радан Кънев подчерта, че плановете не залагат трансформация на съществуващите мощности. Според него те не са и насочени към бизнеса - частен или държавен, който управлява въглищните централи. Документите акцентират върху териториалното развитие, общината, областта, хората, които евентуално ще бъдат съкратени с намаляване на интензитета на производството или с неговото прекратяване, поясни евродепутата.

Кънев посочи, че миньорите са били лъгани с години. По думите му протеста им е справедлив. Евродепутатът заяви, че ако централите и мините в Маришкия басейн продължат да работят административно необезпокоявани, то те ще затворят

Смисълът на Механизма за справедлив преход, Фонда за справедлив преход и Териториалните планове е тези мощности да не затварят, когато националната енергетика има макар и намаляваща нужда от тях, за да поддържат базовия товар и балансират мрежата. Да не затварят, когато няма готовност работната сила в тях да бъде адекватно и справедливо ангажирана или обезщетена, каза още той.

Припомняме. че теритриалните планове за справедлив преход породиха вълна от недоволство сред енергетиците. Миньорите излязоха на протест с искането за тяхното предоговаряне. Те настояваха и правителството да не ги изпраща в Брюксел.

След продължили няколко дни протести правителството и протестиращите стигнаха до споразумение. Въпреки това премиерът Николай Денков бе категоричен, че териториалните планове няма да бъдат изтеглени, тйъ като страната ни би рискувала да  не получи средствата по ПВУ.

Петър Витанов не е оптимист за предоговарянето на териториалните планове

Петър Витанов не е оптимист за предоговарянето на териториалните планове

Той посочи две основни грешки - липсата на енергийна стратегия и липсата на индустриална стратегия