Българският евродепутат от Демократична България Радан Кънев е изпратил писмо до членовете на Европейската народна партия (ЕНП), в което той изразява безпокойството си от пасивността на ЕНП по отношение на задълбочаващата се институционална криза в България.

Той се обръща към Манфред Вебер, който е председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, като изразява притесненията си относно кризата в България и липсата на позиция на ЕНП по въпроса.

Елена Йончева и Радан Кънев с общо искане - ЕП да обсъди кризата в България

Елена Йончева и Радан Кънев с общо искане - ЕП да обсъди кризата в България

Кънев сезира и ЕНП

"Изминаха почти два месеца откакто се обърнах към вас по тази тема и очевидно, въпреки почивния сезон, нито протестите в България са отслабнали, нито кризата, която ги провокира, е близо до разрешаване. И все пак има нова тенденция и нова заплаха, за която предупредих в предишното ми писмо до вас - левите групи в ЕП вече са активни и набират скорост, опитвайки се, доста успешно, да заменят ЕНП като партията на върховенството на закона, напредъка и модернизацията в публичното съзнание", пише Радан Кънев.

По думите му като се има предвид, че ядрото на българските протестиращи са млади представители на образованата градска средна гласа, традиционно свързани с ЕНП, "рискът за публичния имидж и перспективите на ЕНП в България изглежда доста сериозен".

"Излишно е да казвам, че затварянето на очите в лицето на корупцията, завладяването на държавата, нарушаването на свободата на медиите, и най-важното - продължаващата злоупотреба от страна на Главния прокурор с неограничените си правомощия, не е начин по който да се запази доверието на българските граждани", изтъква още българският евродепутат.

Подкрепяйки този дебат, групата ни ще подаде силен сигнал на българското общество, че се грижим за всеки европейски гражданин. Също така, той ще успокои нарастващата загриженост в западноевропейските медии и общественост, породена от очевидната корупция в България, свързана с предстоящите бюджетни разходи по споразумението NextGenerationEU и Зелената сделка. Най-накрая, това ще даде възможност на нашите колеги от ГЕРБ да отрекат предполагаемите зависимости както от корупционните сили в страната, така и от медийните магнати и Главния прокурор.

След повече от десетилетие безусловна подкрепа за българската управляваща партия, разбирам неудобната ситуация, в която е изправена ЕНП. Тази ситуация можеше да бъде лесно предвидена и управлявана, чрез една по-силна позиция по очевидните случаи на злоупотреба с власт в този период. Не е задължително обаче пленарният дебат за върховенството на закона и свободата на медиите да раздели нашата група. Ако в такъв дебат застанем зад основните си ценности и се съсредоточим върху проблемите, поставени във въпроса, а именно, нарушенията в медийния пазар и злоупотребата с власт от страна на Главния прокурор, нито един член на ЕНП не би отрекъл необходимостта от радикална реформа и ангажираност на Съюза, в защита на правата на българите, като граждани на ЕС.