С исторически паралел започна речта си лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Националното съвещание на партията, на което критикува остро настоящото управление.

Кънев разказа спомените на руски офицер от Първата световна война, който е бил от казашката конница.

Според казаците стигне ли се до окопите на врага, битката е приключила. При битката с българите обаче не се случило така. Когато казашката конница стигнала до окопите на българите, те станали и сразили врага.

Според него ДСБ е като добруджанската българска епопея. Няма значение колко силни са ударите след тези атаки, ставаме, отръскваме се от прахоляка и продължаваме, обяви тъмносиният лидер.

Развръзка получи и една от интригите - дали днес ще дойде Петър Москов, който обаче не пропусна заседанието на Националното съвещание.

Радан Кънев даде като цяло негативна оценка за едногодишното управление. Първата година е тази, в която се правят реформи, по мнението му. Големи крачки били направени в три сектора – здравеопазване, външна политика и отбрана. Не били постигнати реформи в социалната сфера, администрацията.

Според Кънев бил постигнат умишлен провал в борбата с мафията в съдебната система. Тежък провал Кънев видя и в публичните финанси. „Знаехме, че влизаме в управление с хора, които не искат реформи, направихме тежки компромиси, сподели за пореден път той.

Партията му се отказала от управлението заради това, че се обезсмисляли тези компромиси.

Знаехме, че влизаме в управление с хора, които не искат реформи.

Радан Кънев посочи, че се харчело неефективно, че се търсели начини за вдигане на данъците, че не се казвало предварително на бизнеса, че той ще бъде натоварен, както и че никой не споменал, че ще се увеличават цените на винетките.

Провал Радан Кънев видя и в сферата на сигурността на обществените поръчки. Министерство на финансите заграби обществените поръчки, посочи тъмносиният лидер. Задълбочило се влиянието в службите и на кръга, издигнал Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Според Радан Кънев в днешното управление влиянието на Пеевски не е намаляло в сравнение с влиянието му при кабинета Орешарски.

В момента по думите му сме ставали свидетели на бедност, неравенство и емиграция от страната.

Най-голям подлец е този, който казва – те искат съдебна реформа, а хората нямат какво да ядат”, подчерта Радан Кънев и обясни, че хората нямат какво да ядат, защото няма ефективна съдебна реформа.

България има много малко време, притеснен е Радан Кънев.

Българската икономика, администрация и общество са станали хронично зависими от еврофондовете”, убеден е лидерът на сините. Дори мафията в България е станала тежко зависима от еврофондовете, констатира още Кънев, като предупреди, че еврофондовете свършват през 2020 година и не било ясно какво ще се случи с публичните ни финанси след 2020 година, тъй като сме в тежка зависимост от външно финансиране.

Особен провал той видя в социалната сфера, където АБВ управлявали с популизъм и се създавали избиратели през получателите на финансиране от МТСП.

България има много малко време, притеснен е Радан Кънев. Не можем да понесем повече толеранс, изтъкна той. По думите му Реформаторският блок излъгал надеждите на избирателите си, че ще съумее да компенсира нежеланието на ГЕРБ за реформи. Това станало заради липсата на политическо единство в блока.

Кънев е недоволен, че ДПС и ГЕРБ разпределят порциите по същия начин. В държавата решението се вземали от ГЕРБ, ДПС и АБВ, а понякога и с подкрепата на БСП. Не бяхме единни, недоволен е Радан Кънев по отношение на Реформаторския блок. По думите му са надделели вътрешният егоизъм и вътрешното надцакване.

Според него блокът имал последен коз да напусне коалицията, но не събрал сили.

Не пея заупокойна молитва, обясни пред националното съвещание тъмносиният лидер. ДСБ обаче до март – когато е Националната конференция на партията, трябва да мисли за бъдещето си, макар че Радан Кънев се обяви за единна десница. Трябва да преценим кой е реформатор на думи и кой е реформатор на дела, подчерта той.

Първият тест за оставането на ДСБ в РБ е Законът за съдебната власт, където имало няколко законопроекта – на Христо Иванов, на Сотир Цацаров, на Цветан Цветанов и на Румен Петков. Блокът трябвало да избере кой проекта да подкрепи.

ДСБ не иска монархия със столица „Бояна”.

Другият тест е изборът на нов състав на КЗК, когато щяло да се види дали отново вътре ще надделеят партийните квоти и дали Ахмед Доган ще продължи да разпределя порциите. Тук Кънев намекна за раздяла, ако другите формации в блока влязат в договорката за КЗК.

Той се ядоса, че строителството на магистрала „Хемус” е поверено на Пеевски и предупреди тези, които ще режат лентичките – „Няма пари да се построи АМ „Хемус.

Искаме десницата да бъде заедно, посочи още лидерът на тъмносините, но ДСБ не иска монархия със столица „Бояна”. Трябва да чуем къде е червената линия на колегите, настоя още Кънев.

Ако нямаш червени линии, ставаш НДСВ от края на Тройната коалиция, предупреди той и обясни, че в РБ сега имало хора от този период и те трябвало да кажат дали са си научили урока.

Кънев не пропусна и темата за нов десен проект. Като подчерта, че реформаторският блок не успял да стане единен десен субект, Радан Кънев беше категоричен, че няма да закрива ДСБ, тъй като партията му била здравата основа на дясното.

Без партия не можело да се изгради модерен десен проект, заяви Кънев. Той бе категоричен, че структурите на ДСБ не са готови за самостоятелно участие в изборите. Нито да са основа на нов десен проект. Затова и се налагали днешните промени в устава, които да дадат възможност да се лидира (бел.ред лидира – от лидер) нов десен проект.

Кънев иска именно ДСБ да е сред лидерите в нов десен проект, а не просто участници.

Защо да се създава нещо ново, а да не се промени една от съществуващите партии”, попита той. Кънев каза категорично „не” на партизанската традиция в политиката. Според него десницата трябва да гони второто място, поне докато съществува доминиращата партия ГЕРБ.

Кънев обясни и защо смята, че трябва да се създаде нов десен проект. „РБ страда от непоправими недъзи”, изтъкна той.

Тъмносиният водач обясни и защо е отказал сътрудничество с Лютви Местан, който му обяснил, че скъсал вече с Доган и Пеевски и протегнал ръка за общо сътрудничество. За сътрудничество с ДСБ, по думите на Кънев, трябва да си свободен от ДС и от зависимостите на Мултигруп.

Кънев даде оценка и на политическия ни елит, като според него повечето политици били като неговото куче – със строг нашийник с шипове към врата, защото било диво и с нашийника трябвало да му се посочва правилната посока.

Евентуалният нов десен проект трябва да има ясен приоритет, установяване власт на закона, равенство пред закона и правосъдие.

В него можело да дойдат както десни, така и лявоориентирани хора, стига да изповядват тези ценности.

За президентските избори Радан Кънев посочи, че те имат значение и обясни, че не трябва новият президент да е просто посочен от Бойко Борисов. Веднъж дори премиерът казал „Да видим кой ресор няма да е уязвим и да пратим този министър за президент.” Радан Кънев вече си харесал на шега по тази логика на Борисов, министърът на туризма Ангелкова.

Сериозно по темата тъмносиният лидер поиска президентът да е ясна алтернатива на ГЕРБ, АБВ и ДПС. По думите му е рано още партията да коментира президентска номинацията. Разговорът предстоял и можело да издигнат своя кандидатура, но можело и да подкрепят кандидат-президентска двойка.