Ние, на Балканите имаме още по-сериозни проблеми с пътната безопасност, защото при нас проблемът с пътната безопасност е най-остър. България и Румъния са страните с най-висок брой жертви от глава на населението, а ние сме 4 пъти по-зле от Швеция, която първа възприе интегрираният подход. Това заяви президентът Румен Радев на Международна конференция "Визия Нула за Балканите", чиято е под негов патронаж.

Когато говорим за обществено и индивидуално развитие, няма как да не се постави на първо място мобилността, каза Радев и добави, че тя е във всяка икономика и в основата на личностното развитие. Мобилността е критерии за общественото развитие и ако погнем картата на Европа и нашата на Балканския полуостров, може да се набие на очи, че гъстата на пътната, железопътната мрежа е правопропорционална на стандарта на живот, обясни Радев.

Той изтъкна, че мобилността крие и своите големи рискове.

Ние на Балканите споделяме общи проблеми по отношение на пътната безопасност, която има пряко отношение между здравните ни и социални системи. Ефектът от катастрофите се измерва в проценти в БВП, когато се говори за икономически загуби, посочи държавният глава.

Бившият състезател Димитър Илиев призова да не се правим на супергерои на пътя

Бившият състезател Димитър Илиев призова да не се правим на супергерои на пътя

От 80 до 100 катастрофи стават ежедневно на пътя

Изходът е да поставим високо ниво на амбиция, но и да приемем интегриран подход - да гледаме на безопасността по пътищата като сложна система от система. Двата общи за нас проблема, които ни отличават от европейския континент е качеството на нашата пътна мрежа и автомобилният парк при нас е най-стар и най-зле поддържан, констатира държавният глава.

Илюзия е да се мислим, че ще можем да догоним другите, но за да постигнем сходни параметри по пътната безопасност, трябва да работим много по другите системи и елементи - проектирани на пътища, на цялостната организация на транспорта и планиране, внедряване на системи за наблюдение, контрол и нови технологични решения, изтъкна Румен Радев.

За него е изключително важно възпитание, за култура на движение по пътищата и залагането им в най-ранна детска възраст. Образованието и възпитанието е ключът да имаме по-висока пътна безопасност, каза Радев.

Той се надява в най-скоро време да започне и реализацията за спешната помощ по въздух, като средство за оказване на помощ от пътния травматизъм.