Пътят е място за споделяне, не е построен само за нас и ние да си правим върху него каквото искаме. Това заяви бившият рали състезател и настоящ заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Димитър Илиев пред News.bg.

Той е участник в Международна конференция "Визия Нула за Балканите", касаеща пътната безопасност.

Държавата търси решение за пътната безопасност в три посоки

Държавата търси решение за пътната безопасност в три посоки

Автомобил, водач и път

Илиев обясни, че животът е може би най-ценното и най-важното, което трябва да се мъчим да съхраним. Няма по-жалко нещо от това да бъдеш наранен и да загубиш живота си от инцидент на пътя. Факторите, с които трябва да се съобразяваме, са много, но зависят от човека. Всички ние трябва да внимаваме и да се съобразяваме, подчерта Илиев.

Илиев призова да бъдем честни спрямо нашите умения и качества, да не си приписваме неща като на супергерои. Например: "Аз мога да карам и да си ровя в телефона" - не можем да го правим това, категоричен е бившият рали състезател.

"Мога да пътувам от тука до Варна и обратно, без да почивам" - не можем да го правим това, допълни примерите си той.

"Мога да пия и да карам" - абсолютно това не можем да го правим, категорично заяви Димитър Илиев.

Димитър Илиев настоя да разберем докъде стигат човешките възможности и да имаме високо самосъзнание, когато управляваме автомобил.

Той посочи, че един доста безопасен шофьор, ако има някакъв скандал или напрежение в работата, или стрес, изведнъж се превръща в опасен шофьор, защото е подвластен на емоционалното си състояние.

Пътят и автомобилът не е средства, с което да лекуваме напрежението и стреса, а трябва, знаейки, че ще вършим нещо много отговорно, да оставим всичките си лични проблеми и емоции, и да седнем подготвени да извършваме шофирането. Агресивните водачи са опасни заради бързото каране и резките маневри застрашават по-неопитните и тези, които спазват закона, без да си дават сметка, че могат да ги въвлекат в опасност, изтъкна Димитър Илиев.

Той вярва в намаляването на пътни травматизъм у нас, защото винаги е бил оптимист във всяко едно нещо, с което се захваща. Димитър Илиев обаче алармира, че ние като общество трябва да се справим с проблемите, защото никой не излиза от вкъщи да направи катастрофа. Ежедневно се случват от 80 до 100 катастрофи в България, така че трябва да бъдем изключително отдадени на професията, каза още Илиев.