Държавният глава Румен Радев, който се среща колегата си от Швейцария Ули Маурер, призова България и Швейцария да засилят обмена на информация в борбата с корупцията и разкриване на банковата тайна при данъчни престъпления и укриване на доходи.

Радев подчерта интереса на страната ни за по-тясно взаимодействие между банковия сектор в двете държави и при споделянето на опит и въвеждане на модерни стандарти за банков надзор, с оглед на заявения интерес на България за присъединяване в перспектива към еврозоната.

"Ефективната борба с корупцията е задължителна, ако България иска да постигне реален напредък в процеса на своята европейска интеграция", каза президентът.

Радев гледа учение за реакция при нарушение на въздушното пространство

Радев гледа учение за реакция при нарушение на въздушното пространство

Българският и швейцарският президенти са в авиобаза "Мейринген"

В прессъобщение от администрацията на "Дондуков" 2 се посочва, че днес президентите на двете страни са обсъдили редица теми - перспективите за продължаване на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, с която страната ни получава експертна и финансова подкрепа в области като насърчаване на икономическия растеж и подобряване условията на труд; социалната стабилност; обществената сигурност; опазване на околната среда; върховенството на закона; укрепване на гражданското общество.

В рамките на програмата досега страната ни е получила 72 млн. швейцарски франка по проекти, които следва да бъдат изпълнени до края на 2019 година. В тази връзка президентът Радев подчерта стремежа на България да затвърди постигнатите резултати с нейното продължаване.

"Особено значими са успехите на тази програма в областта на професионалното дуално обучение, която обхвана хиляди български ученици, множество училища и фирми", обясни Радев и допълни, че професионалното обучение е фактор за намаляване на младежката безработица, за обществена интеграция и насърчаването на много малки и средни компании в различни сфери. По думите му през следващия период на програмата повече средства следва да бъдат заделени именно за образование.

Радев открои и интереса на страната ни за създаване на съвместен изследователски център в България в рамките на програмата за провеждането на научни и лабораторни изследвания, от които да се възползват както българските, така и швейцарските компании.

"Създаването на такъв център ще бъде от полза за бизнеса, както в Швейцария, така и в България, за да може нашите учени и студенти да остават и да работят у нас, а резултатите от тяхната работа ще бъдат от полза и за двете страни", заяви още президентът.

От своя страна Маурер посочи, че Швейцария ще продължи да работи за намаляване на икономическите и социални различия в разширения Европейски съюз, както и в слаборазвитите райони в България.

Румен Радев се срещна с българи в Швейцария

Румен Радев се срещна с българи в Швейцария

Той им благодари, че не забравят корените си…

И двамата президенти оцениха високо сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната. Ули Маурер открои отличното партньорство между въоръжените сили на двете държави и изрази интереса на Швейцария да участва в процеса на модернизация на Българската армия.

Според Маурер Швейцария има интерес за задълбочаване на икономическите връзки между страните и увеличаване на швейцарските инвестиции в перспективни сектори на българската икономика като информационните технологии и аутсорсинга.