България търси междинно решение за изтребители, докато дойдат американските F-16, заяви президентът Румен Радев пред журналисти след заседанието на създаващата се Европейска политическа общност в Прага, съобщава БНТ.

"Още на срещата на върха на НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Еър полисинг" и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект (американските F-16-бел.ред.) стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза Радев.

В изказването си президентът не изясни за колко самолета става въпрос, но уточни, че всичко зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави. Търсят се употребявани самолети, като се контактува директно с министерствата на отбраната на тези държави, каза президентът.

Днес по-късно Министерството на отбраната разпространи информация, че България търси да наеме или закупи самолети за охрана на небето ни. Нашето отбранително ведомство е отправило запитване към Швеция, Франция, САЩ и Израел за предоставяне на оферти за наемане или закупуване на самолети, съобщават от пресцентъра му

От информацията става ясно, че вече са проведени разговори с Швеция и Франция в средата на септември и от тях се очакват оферти. Министерството очаква и отговори от Израел и САЩ.

Президентът Румен Радев е в Прага, където участва в неформалния Европейски съвет, който започва днес с първо заседание на т.нар. Европейска политическа общност, където присъстват и лидерите на страните партньори на ЕС от Източна Европа и други страни.

"Нужен е диалог, търсене на общи механизми и решения за справянето с кризите, заяви президентът Радев. Енергийната криза изисква нови подходи, тъй като от тази криза зависи оцеляването на европейската икономика, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност", заяви президентът Радев.

Той отбеляза присъствието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция, които са важни за европейската енергийна сигурност.

"Този форум е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност, а България трябва да се възползва от своето разположение", каза Румен Радев.

Румен Радев е разговарял с нидерландския премиер Марк Рюте и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

С Рюте Радев е разговарял за Шенген, като е заявил, че България не може да бъде поставяна под двойни стандарти.

Българските евродепутати апелират за приемане на България в Шенген

Българските евродепутати апелират за приемане на България в Шенген

Времето на вечното чакане се изчерпа

За двустранната среща с президента Ердоган Радев каза, че е важно да развиваме отношенията в енергетиката, тъй като газът от Азербайджан минава през Турция. Президентът отбеляза важността на Турция за осигуряването на слотове в турските терминали за втечнен газ. "Турция е важен партньор в борбата с миграционния натиск," каза Румен Радев.

В Чехия Румен Радев пристигна след визита в Малта. В средиземноморската островна държава президентът взе участие в 17-ата Среща на президентите на страните членки, които са парламентарни републики, и т.нар. формат "Арайолуш".