За България е важно да е член на ОИСР не е просто да бъдем чат от Клуба на богатите, а че процесът по членството ще ни даде възможност да осъществим на високо ниво необходимите реформи, с които да модернизираме страната, да създадем по-добър бизнес климат, да ускорим икономическия растеж, да създаваме нови работни места, но да и имаме по-голяма амбиция за по-високи стандарти за високо качество на институциите, на публичното управление, на образование, здравеопазване, на върховенство на правото и ефективна работа на правосъдната система.

Това заяви президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман.

Правителството направи още една стъпка към приемането ни в ОИСР

Правителството направи още една стъпка към приемането ни в ОИСР

Възможни са промени в законодателството, ако се наложи

По думите му, влизайки в ОИСР ще имаме възможност да се съизмерваме с другите развити държави, да заимстваме от тях по-добри печеливши практики - как по-добре да организираме обществено-политическия живот у нас и как да имаме по-конкурентна икономика. При съставянето на служебното правителство много ясно заявих, че трябва да се работи така, че България не трябва да остава в периферията на Европа и в страни от развитите държави, напомни президентът.

България - на старта за членство в ОИСР

България - на старта за членство в ОИСР

Зам.-министър Велислава Петрова и зам.-министър Ивайло Яйджиев присъстваха

Радев поздрави служебния си кабинет - наред с овладяването на кризите и законите за Плана за възстановяване и устойчивост, кабинетът на Гълъб Донев успял да финализира първоначалния меморандум, който предстои да бъде утвърден от МС и да бъде изпратен в ОИСР. Това е изключително важен документ и нашата самооценка до каква степен нашите политики, закони и практики съответстват на правилните инструменти на организацията, отбеляза той.

Президентът посочи, че тепърва ще започне същинската част в разговорите за членството на България в ОИСР. В този процес можем да разчитаме на експертната помощ на организацията, така че по-най-добрия начин да организираме необходимите реформи в България, категоричен бе Румен Радев и добави, че България винаги ще разчита на подкрепата на Корман.

Създават 25 тематични групи по присъединяването ни към ОИСР

Създават 25 тематични групи по присъединяването ни към ОИСР

Предстои страшно много работа, по думите на зам.-министър Костадин Коджабашев

Той увери, че в президентската институция ще има приемственост за нашето членство в ОИСР и целите, които трябва да бъдат постигнати от България.

Румен Радев благодари на Корман за подкрепата и неговият значим принос за отблокиране на процеса на разширяване на организацията. За България членството в ОИСР е стратегически приоритет, в който има консенсус и пълна приемственост между институциите. България активно сътрудничи с ОИСР, участва в различни инициативи и това е ясно доказателство, че споделяме ценностите и принципите, около които се гради общността на държавите в организацията, каза президентът.

Правителството задвижи присъединяването към ОИСР

Правителството задвижи присъединяването към ОИСР

Държава не се ръководи с хаштагове, остър бе Гълъб Донев

"Ние имаме амбицията и готовността за намирането на решения по важни теми от глобалния дневен ред, както и за утвърждаване на стандартите на организация на регионално и глобално равнище. В днешната сложна геополитическа ситуация, провокирана от войната на Русия срещу Украйна, е важно да имаме силна общност от държави, които отстояват многостранната демокрация и основаният на правила международен ред", подчерта държавният глава.

От своя страна Матиас Корман посочи, че ОИСР има дълга, позитивна и конструктивна връзка с България. В момента сме в процес на преместване и преминаване на следващо равнище, надявайки се, че България ще се присъедини към ОИСР, каза Корман. Той гледа на това като на позитивен опит към промяна, но има много неща, които са на дневен ред в Европа. ОИСР е организация на еднаквомислещи държави, спазващи различни стандарти, които са изключителни важни, изтъкна Корман.

Правителството задвижи процедурите по присъединяването ни към ОИСР

Правителството задвижи процедурите по присъединяването ни към ОИСР

Отпускат се 80 000 лв. за обучения на участниците в Междуведомствения координационен механизъм

По думите му ключовото е, че най-добрите практики и политики да могат да бъдат споделяни с други държави, които са членки в ОИСР. Можем да дадем съвети на България за постигане на най-добрите резултати. Вярваме, че можем да допринесем за реформите в България, но и тя може да допринесе в семейството на ОИСР, подпомагайки другите държави да бъдат възможно най-добри, категоричен бе той.

Корман вярва, че може да има много добри политики за по-добър живот. Има много предизвикателства пред нас, но винаги сме по-добре подготвени да се справим с тях, ако държавите са на една и съща мисъл и, които могат да допринасят за ОИСР, и ОИСР да допринася за тях, каза още той.

Матиас Корман е в София за участие в срещата на министрите на външните работи на държавите членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), която България председателства тази година.