Вече над 100 години на българите в Унгария от всяко поколение изграждат една малка България в тази приятелска страна. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на българската общност в Будапеща. Президентът е на официално посещение в Унгария по покана на президента на страната Янош Адер.

Според Радев българите в Унгария не само пазят своята идентичност, но активно участват в обществено-политическия живот на страната и са живата връзка между народите на България и Унгария.

Държавният глава приветства и инициативата на сънародниците ни за обявяването на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство, която е получила безрезервна подкрепа от българските и унгарските власти и се е превърнала в символ на приятелските отношения между двата народа.

Радев също така изрази признателност за активната политика и подкрепата на Унгария за запазването на езика, националната идентичност и историческата памет на българската общност в страната.

"Бих искал да изкажа благодарност и към българското самоуправление и Дружеството на българите в Унгария, които запазват родния дух и култура и издигат авторитета на България", каза Румен Радев преди българите в Будапеща.