"Втора години бушува войната на Русия срещу Украйна. България трябва да е в Шенген". Това заяви президентът Румен Радев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани у нас. Държавният глава ги посрещна в Националния исторически музей.

Той посочи, че изминалата година на задълбочаващи се предизвикателства е направила света още по-тревожен и трудно предвидим. "Година, в която усилията на българската външна политика бяха насочени за гарантиране на стабилност и сигурност, основани на диалог и сътрудничество. Година, в която България бе открита, съпричастна и солидарна", изтъкна Радев.

Той изтъкна, че страната ни е била сред първите, изпратили екипи в Турция след опустошителното земетресение.

Пред над 70 дипломати президентът говори също за войната в Украйна и другите конфликти по света.

България и Румъния продължават заедно борбата за сухопътен Шенген

България и Румъния продължават заедно борбата за сухопътен Шенген

Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и външният министър Румъния Луминица Одобеску

"Втора година съвсем близо до нас бушува опустошителна война на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, разрушения и неимоверно страдания, всеки ден е заплаха за глобалния мир, сигурност и икономическо развитие. Но и не само - свидетели сме на нови конфликти, които носят нестабилност, ескалация, деструктивност не само в Близкия изток, но и по много други горещи точки по света", подчерта той.

Държавният глава засегна и темата за Шенген.

Очаквам Европейският съюз да докаже, че е съюз, основан на правила и че не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство, въпреки че сме изпълнили всички необходими критерии и условия, категоричен бе той.

България няколко пъти е отказвала поетапно влизане в Шенген

България няколко пъти е отказвала поетапно влизане в Шенген

Според евродепутатът Цветелина Пенкова постигнатото съгласие за Шенген е неприемливо

Президентът допълни, че сред стратегически приоритети остава и членството ни в ОИСР и еврозоната.

Държавният глава говори и за новите предизвикателства в световен мащаб - климатичните промени, навлизането на изкуствения интелект, дезинформацията, демографията.

"На този фон България продължава да дава своя принос за гарантиране на мира и стабилността, засилване на отбранителния потенциал на НАТО, укрепването на европейската система за сигурност, задълбочаването на интеграцията на военната наука и промишленост между страните членки", посочи той.