Енергийната диверсификация в Югоизточна Европа обсъдиха президентите на България и на Кипър - Румен Радев и Никос Анастасиадис по време на своята среща в София. Държавният глава на Кипър е на официално посещение у нас по покана на българския президент, съобщиха от администрацията на президента.

Радев и Анастасиадис разискваха и приобщаването на България към съвместните проекти на Израел, Кипър и Гърция и очакваните доставки на природен газ от Източно Средиземно море за Европа.

България е естествено продължение на бъдещата газопреносна инфраструктура от Средиземноморието към Източна Европа, смята президентът Радев. България подкрепя споразумението между Израел, Кипър и Гърция за изграждането на газопровода "EastMed", който е от голямо значение за енергийната диверсификация на региона и на Европа, каза българският президент.

Малко по-рано по време на срещата на кипърския президент Анастасиадис с премиера Борисов бе потвърден интереса на страната към газопровода "EastMed".

Двамата президенти бяха категорични и за необходимостта от по-ефективна миграционна политика на ЕС и оказване на подкрепа за страните по външните за съюза граници.

Радев и Анастасиадис обсъдиха и многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. Мнението им е, че тя трябва да отразява амбициите за единна и дееспособна Европа.

Необходими са ефективна кохезионна и селскостопанска политика, за да се постигне реално икономическо и социално сближаване на страните в ЕС. Двамата президенти смятат, че ЕС е силен само когато отстоява основополагащи ценности като солидарност и единство.

Затова следващата Многогодишна финансова рамка трябва да намери дългосрочни и трайни решения на предизвикателствата пред съюза. "Икономическото и социалното сближаване на страните в ЕС е задължително условие за съхраняване на единството в Европа", подчерта на срещата Румен Радев. 

Птиченце казало на Борисов, че Берлинският процес догодина пак ще е в София

Птиченце казало на Борисов, че Берлинският процес догодина пак ще е в София

Борисов забранил да му докладват за F-16

Радев и Анастасиадис потвърдиха и подкрепата си за европейската перспектива за страните от Западните Балкани. Според тях това има ключово значение за стабилността и сигурността не само на Югоизточна Европа, а и на Европейския съюз.

Кипър е сред големите инвеститори в българската икономика с инвестиции около 2 млрд. евро, но двустранният стокообмен от 200 млн. евро. Годишно. Това не отговаря на възможностите на бизнеса, смятат двамата президенти.

Утре в София предстои българо-кипърски бизнес форум. Очаква се той да даде нов тласък на контактите между бизнес средите и икономическия обмен между двете държави.

Обсъдено беше и потенциално сътрудничество на Кипър в рамките на регионалната инициатива "Три морета" за насърчаване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти.

Около 300 кипърски студенти учат в България и техният брой може да се увеличи, заяви българският държавен глава. Българският президент благодари за създадените условия за успешната интеграция и гарантиране на трудовите права на 25-хилядната българска общност в Кипър, която успява да съхрани културата си.

Общо девет са училищата в Кипър, в които се изучава български език, заяви Никос Анастасиадис.

На срещата на двамата президенти беше обсъдено развитието на Кипърския въпрос и бе изразена обща позиция за търсенето на устойчиво решение в съответствие с международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.