"Вече сме "17 + 1". Това, което стартирахме в София миналата година, Гърция вече е присъединена. Друго - мозъчният тръст на вече "17+1" ще е в София. Подписаха се договори за пристанища, жп линии. Следващата среща ще е в Китай." Това заяви премиерът Бойко Борисов след Осмата среща между държавните и правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Дубровник (16+1).

"С Ципрас и с китайския премиер говорихме сега. По модела на хърватския мост ще направим подобен от Гърция до Румъния и Сърбия, през България. С Виорика Дънчила сме се разбрали и най-вероятно другата седмица ще направим първи копки на мост от Свищов", каза премиерът.

Борисов очаква покана да сме домакин на "Берлински процес"

Борисов очаква покана да сме домакин на "Берлински процес"

Наша заслуга е, че след председателсвото ни се говори за Западните Балкани, убеден той

Борисов: "Едно птиченце ми подсказва, че Берлинският процес догодина пак ще е в София."

Пред участниците във форума Борисов обърнал внимание и на въпроса за ограничения обхват на изнасяните стоки за Китай. "Разчитаме на подкрепата на китайското правителство за набелязване на конкретни мерки за разширяване и улесняване достъпа до китайския пазар, както и за ускоряване на процедурите за разрешения за внос", заяви министър-председателят.
По думите му китайските инвестиции следва да са в унисон с правилата на ЕС и без държавни гаранции, чрез концесии, модернизиране на съществуващи производства, участие в индустриални и логистични паркове, смесени проектни компании.

Иначе Борисов забранил да му докладват за процедурата по придобиването на новите самолети за ВВС F-16. Той обещал на летците ни нови самолети, които да издигнат родната авиация.

"Парите са отделени. Когато стане факт сделката, влизаме и плащаме. Преди парламента да излезе във ваканция, въпреки че някои са във ваканция от доста време, ще решим за тази сделка. Искаме най-доброто и най-сигурното. Аз отговарям за тази рамка и се надявам до края на юни на приключим. От там нататък пред вас ще отговарят съответните органи. Целта е да имаме най-добрия самолет на най-добрата цена. Правят се компромиси и от двете страни", коментира Борисов.

Нови поръчки на F-16 ускоряват доставките за България

Нови поръчки на F-16 ускоряват доставките за България

Очакваме първия български F-16 през 2022 г.