Разпространението на коронавируса 2019-nCoV обсъдиха премиерът Бойко Борисов и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис, съобщиха от Министерския съвет.

Те са категорични, че е нужна координация между европейските институции, за да се отговори адекватно на глобалното предизвикателство. 

Заради коронавируса отменят събитие пред Докторския паметник

Заради коронавируса отменят събитие пред Докторския паметник

Само от БЧК поднасят цветя в памет на загиналите медици

Двете страни имат 60-годишни дипломатически връзки. По време на срещата бе акцентирано и върху разширяването на потенциала в секторите земеделие, туризъм, енергетика, култура, образование и наука, корабоплаване. Беше обсъдено и сътрудничеството в областта на енергетиката.

Изграждането на газовата връзка Гърция-България е от ключово значение като входна структура за внос на газ от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа, заяви Борисов.

Интерконекторът ще даде възможност и за внос на газ от LNG терминала на северното гръцкото крайбрежие и планирания Източносредиземноморски газопровод. "В този контекст енергийното партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция е стратегическо", допълни той. 

Руска компания ще строи български участък от газопровода "Турски поток"

Руска компания ще строи български участък от газопровода "Турски поток"

Бизнесът не открива заварчици

По време на срещата Борисов заяви, че страната ни подкрепя подписаното споразумение между Израел, Кипър и Гърция за изграждането на газопровода EastMed. "Този енергиен проект има мащабно геополитическо значение за развитието на региона и на Европа", каза той. 

По време на разговора премиерът Бойко Борисов и президентът на Кипър Никос Анастасиадис обсъдиха и актуални европейски теми, сред които миграцията, разширяването на Западните Балкани, Многогодишната финансова рамка и изменението на климата.

Малко по-късно и президентът Румен Радев обсъди енергийната диверсификация с президента на Кипър Никос Анастасиадис.

Радев и Анастасиадис обсъдиха енергийната диверсификация

Радев и Анастасиадис обсъдиха енергийната диверсификация

Необходима е по-ефективна миграционна политика на ЕС