Държавният глава Румен Радев недоумява как партиите се крият зад паметника на Съветската армия. Това е първият коментар на президента на живо след като обяви, че се връща в работен режим след отрицателни тестове за коронавирус. Миналата седмица Столичният общински съвет повтори решението си под формата на препоръка към областния управител ПСА или МОЧА, както го наричен софиянци, да бъде премахнат. 

Не е за вярване, че точно в разгара на предизборна кампания партии и то с огромни амбиции да управляват, вместо да излагат ясни програми и решения за проблемите на хората и бъдещето, се крият зад миналото, заяви Румен Радев, макар и да не посочи нито една конкретна политическа формация. Крайно неуместно е в разгара на социална криза и на война в съседство, партиите да се крият зад паметника на съветската армия, критикува държавният глава. 

Пазители на МОЧА чакат решението на общинските съветници

Пазители на МОЧА чакат решението на общинските съветници

С марш и "Спрете войната срещу паметниците" на фона на знамена на Руската федерация блокираха центъра на столицата

Президентът Румен Радев коментира и темата за отношенията ни с Република Северна Македония. Той похвали интереса на държавния глава на РСМ към историята, но направи и забележката, че след като веднъж такъв интерес е заявен, той трябва да се опира на историческата истина. Политиците в нашата съседка все още дължат на собствените си граждани истината за тяхната собствена история, история, която е в десетилетна обвивка от манипулации и фалшификации, смята Радев. Те трябвало да дадат истината за еврейските гонения и репресиите над македонските българи в продължение десетилетия.

Президентът настоя: Бъдещето на РСМ изисква двустранните отношения с България да бъдат освободени от идеологемите на тоталитаризма, за да имаме пълноценен диалог.

Радев очаква, че действията на служебната власт за нелоялна търговска практика и информация на ценообразуването ще доведат до изсветляване на цените. Информацията ще бъде дадена и на КЗК. По мнението му е нужна цялостна информационна система и се работи по нейното изграждане. Припомняме, такъв сайт за информация и сравнение на цените вече бе обещан от правителството, а пък вчера и премиерът Гълъб Донев заговори за налагане на таван на надценките.

Все още нямаме оферти за двигателите за МИГ-29, стана ясно от думите му и припомни, че отдавна е алармирал за този проблем. Никой не се лишава в момента от способностите си, каза президентът.

МО обяви обществена поръчка за шест двигателя за МиГ-29

МО обяви обществена поръчка за шест двигателя за МиГ-29

Тя е на стойност 26,4 милиона лева

В словото си пред българския бизнес по време на годишните награди за отговорен бизнес, държавният глава заяви, че устойчиво развитие, изкореняване на бедността и неравенствата и чиста природа за понятията, без които обществото ни няма сигурно и достойно бъдеще. Въпреки тежките кризи, българският бизнес продължава да се развива успешно, категоричен е президентът. Ръстът на индустриалното производство е рекордно високо. Растат производствата с висока добавена стойност, а безработицата е на рекордно ниско ниво. Важен показател е положителното търговско салдо, отчете държавният глава. Това са безспорни успехи и това би трябвало да ни радва, смята Румен Радев.

Ние имаме нужда от бизнеслидери с грижа към околната среда и природа, с мисъл за служителите, по думите на Румен Радев. Само с подобно отношение може да имаме устойчиво общество. Той поздрави бизнеса за примера, който дава. Вярвам, че ще продължите да работите още по-активно, изтъкна президентът.