И премиерът Гълъб Донев коментира идеята на служебния кабинет да бъде въведен нормативен таван на надценките на основни храни - от 50 до 100 от базисната потребителска кошница, който да е максимум 10% между закупната и продажната цена на щанд. Припомняме, че пръв за неоповестените доскоро намерения на държавата съобщи в неделя министърът на транспорта и вицепремиер с ресор икономическа политика Христо Алексиев.

"Няма таван на цените на хранителните продукти, има таван на надценките. Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените и не успяха - появиха се други практики, които всъщност доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние", коментира министър-председателят след церемонията "Икономика на светло", организирана от работодателската организация АИКБ. 

Донев бе категоричен още - няма война срещу търговските вериги, а единствено осветляване на нелоялните търговски практики. "Война на никого не сме обявили", отсече той.

Синдикатите искат централизиран контрол при храните

Синдикатите искат централизиран контрол при храните

Срещата е била открита от зам.-министър

"Тази марка, както бе обявено още в самото начало, ще следи цените по цялата верига през производителите, доставчиците и търговците на едро, през складовете на едро, до щанда, за да се видят къде са най-големите надценки", отговори на въпрос на News.bg премиерът.

Но макар и попитан нееднократно, Донев обаче не конкретизира откога могат да влязат в сила въпросните мерки.

Миналата седмица премиерът Гълъб Донев обяви, че вече наблюдава трайно намаляване на цените от страна на търговците под формата на промоции и отделно и намаляване на цените с 24-15%. Тази сутрин статистиката от борсите докладва за 7-процентен ръст при цените на едро от началото на годината.

Припомняме, че като приоритет второто правителство на Гълъб Донев обяви борбата с инфлацията, като сформира и работна група, начело с вицепремиера Христо Алексиев. След едномесечна работа тази група обяви, че е готова с методика, по която да се сравняват цените, а проверките на всички институции досега доказали нелоялни търговски практики, но не нарушения на закона. В работната група няма информация да е включена Комисията за защита на конкуренцията, която обаче обяви, че все пак ще направи проверка, въпреки че реално не може да влияе на пазара и ценообразуването.