Служебният премиер вижда практиката магазини да обявяват "трайни промоции" и намаления на цените от 25-27%. Това, по думите на Гълъб Донев, говори, че реално има резерв и цените на хранителните продукти могат да бъдат намалени. Ставало въпрос за продукти от първа необходимост и които засягат най-много хората с ниски доходи.

Проверките на контролните органи, които имат отношение към защитата на потребителите, ценообразуването, качеството на храните, ще продължават. Наложени са вече няколкостотин глоби на различни търговци, предстоят още срещи с представителите на търговските вериги и производителите. Припомняме, че до този момент от големите търговски вериги отричат да са водени разговори.

Предстои внасянето на редица нормативни актове, които да регламентират и регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина, за да се провери това кой къде какви надценки слага. "Не е допустимо един и същи продукт в българските магазини да струва двойно повече от същият продукт в същите търговски магазини в западните държави от ЕС", коментира Гълъб Донев. Той посочи, че проверките и налагането на санкции продължават, за да бъдат с цел да бъдат "изсветлени" всички участници във веригата на продуктите до щанда.

Малко по-късно от Върховна административна прокуратура (ВАП) съобщиха, че са се самосезирали и е поискана информация от властите за предприетите или предлагани от държавни органи мерки за ограничаване на инфлацията и ръста на цените. Преди месец бе сформирано въпросното координационно звено начело с вицепремиера Христо Алексиев. Преди няколко дни президентът Румен Радев поиска правителството да изнесе публично резултатите от проверките, които започна, а в Министерски съвет отчетоха, че са изготвили методика за проверка и че почти са готови със сайта за информация и цени. Конкретика за установените нарушения и т.нар. недобри търговски практики не беше дадена, тъй като е било установено, че търговските вериги не правели нищо незаконно

"Кауфланд" не се плашат от проверки на държавата, работили с печалба 3-4%

"Кауфланд" не се плашат от проверки на държавата, работили с печалба 3-4%

За 17 години "Кауфланд" платил 1,46 млрд. лева данъци на държавата

По отношение на проверките за некачественото строителство на пътища и арестите в бранша, премиерът посочи, че проверките там също ще продължат. Той подчерта, че те са започнати преди предизборната кампания и не са насочени срещу политически партии и техни поддръжници. "Всички материали, събрани от МВР, са предадени на съответните правоохранителни органи и всичко е в техните ръце", каза още Гълъб Донев.

Премиерът се включи днес в Кюстендил в отбелязването на 80-ата годишнина от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Той се поклони пред паметника на Димитър Пешев и Иван Момчилов в центъра на града и се включи в шествие по повод годишнината.

Гълъб Донев иска решение за МОЧА в спокойна обстановка

Гълъб Донев иска решение за МОЧА в спокойна обстановка

Темата води до по-голямо противопоставяне