Адвокатът на задържания строителен предприемач Велико Желев, Менко Менков заяви пред Нова телевизия, че на този етап се очертава да бъде защитник по обвинение за "семпла битова история".

Засега не са представени никакви доказателства по обвинението, посочи Менков, но малко по-късно уточни, че защитата е готова със списък от 44 свидетели, които са готови да дадат показания в тяхна полза. Става въпрос за служител, който е злоупотребил с доверието на работодателя си, като е вдигнал цените на доставяните материали по договор с друга фирма. Защитата има и видеозапис как пострадалият, според обвинението, напуска бодър и в цялост офиса на работодателя си. Свидетелите не всички са служители на компанията, а и 44 души не могат да бъдат манипулирани, увери Менко Менков.

Припомняме, че Софийска районна прокуратура обяви, че наблюдава разследване за телесна повреда, преквалифицирано за изнудване, извършено от трима души, сред които и шефът на "Хидрострой" Велико Желев.

Сигналът срещу Велико Желев е подаден от уволнен от фирмата му ВДХ

Сигналът срещу Велико Желев е подаден от уволнен от фирмата му ВДХ

Според дружеството е било установено финансово облагодетелстване на служителя

Освен това още в началото на разговора адвокатът заяви, че обвинението няма никаква връзка с никакви магистрали. Към края на разговора, когато бе върнат с въпроси на темата за строителството, адвокат Менков увери, че по този въпрос дори и да бъде образувано разследване, "ще бъде още по-лесна защитата ни". От думите му се разбра обаче, че адвокатите и фирмата на Велико Желев се подготвят и за такъв сценарий, тъй като вече е предприета стъпка за собствено разследване - да се ангажира независима лаборатория, която да направи експертиза и да вземе ядки от строителството.

Иначе адвокат Менков заяви, че не може проби, взети по незнаен какъв ред и метод и от кого, както и от неквалифицирани лица да бъдат използвани като доказателство в наказателен процес. Министърът не може да ги прави тези неща, защото не е компетентен, заяви Менков и иронизира, че такива ядки са, за да се разнасят по студиата на телевизиите.

Пътищарите не режели асфалта като сирене точно до сантиметър

Пътищарите не режели асфалта като сирене точно до сантиметър

Насаждало се мнението, че пътната гилдия се е сдружила, за да краде от асфалта

Велико Желев е бивш шеф на Пътната агенция по време на правителството на НДСВ и ДПС, в момента е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е "Хидрострой", дълги години и особено по време на правителствата на ГЕРБ, печелила едни от големите проекти, след като през 2016 г. придоби свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98", която преименува на ВДХ.

Един от големите проекти, с които е известно строителството на Желев, е именно Северната скоростна тангента на София. Миналата седмица министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че липсва една трета от асфалта на този път с магистрални габарити. Часове преди да се разбере за задържането на строителния предприемач прокуратурата съобщи, че изискала информация за строителството на Северната скоростна тангентата, както и за магистрала "Хемус".

Фирми на Желев са строили и на магистрала "Хемус", включително и по схемата с инхаус възлагането от "Автомагистрали".

Демерджиев пита прокуратурата има ли връзка разследването срещу Велико Желев с "Хемус"

Демерджиев пита прокуратурата има ли връзка разследването срещу Велико Желев с "Хемус"

Сега няма недосегаеми, увери вътрешният министър